Muğla’da yaşanan yangın afetleri sürerken, afet bölgelerini ve Odaları ziyaret eden TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, sektörlerin yaşadığı başlıca sıkıntılar ve talepler hakkında bilgi aldı.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu yangın bölgelerini ziyaret etmek ve sektörlerin şikayetlerini ilk ağızdan dinlemek amacıyla Muğla’yı ziyaret etti. Bodrum, Milas, Menteşe ve Marmaris’te görüşmelerde bulunan Başkan Hisarcıklıoğlu, Muğla Ticaret ve Sanayi Odasını da ziyaret ederek burada meclis üyeleri ve basın mensupları ile bir araya geldi. Meclis Başkanı H. Koray Özcan ve Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Ercan’ın ev sahipliğinde gerçekleştirilen ziyarette AK Parti Muğla Milletvekili Yelda Erol Gökcan da yer aldı.
Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren Meclis Başkanı H. Koray Özcan, “İlimizde yaşanan doğal afette bizleri yalnız bırakmayıp, acımızı paylaşmak, durumu yerinde tespit etmek, çözüm önerilerini almak amacıyla bugün aramızda bulunan Sayın Başkanımız Rifat Hisarcıklıoğlu’na teşekkürlerimi sunuyorum. Muğla ve Antalya cayır cayır yandı. İlimizin yüzde 10’una yakın, yaklaşık 65 bin hektar ormanını kaybettik. Yangın bitmedi devam ediyor. Önemli olan, yaraların sarılabilmesi için bundan sonra neler yapılacak bunları değerlendirmek.” ifadelerine yer verdi.
MUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Ercan ise, 29 Temmuz 2021 tarihinden itibaren Muğla İli ve ilçelerinde meydana gelen yangın afetinin genel durum değerlendirmesi ve bölgenin yaralarının sarılması için yapabilecek çalışma önerilerini aktardı. Başkan Ercan, “29 Temmuz 2021 Perşembe günü Muğla İli Marmaris, Köyceğiz, Milas ve Bodrum İlçelerinde, 30 Temmuz tarihinde ise Fethiye ilçesinde yangın meydana gelmiştir. 1 Ağustos tarihinde Milas, Bodrum, Köyceğiz, Kavaklıdere ve Seydikemer, 3 Ağustos tarihinde de Menteşe İlçemizde, dün itibariyle Yatağan ilçemizde yangınlar meydana gelmiştir. Türkiye’de toplam orman alanı 22 milyon 740 bin 297 hektar iken Muğla’da toplam orman alanı 830 bin hektardır. İlimizde yanan toplam orman alanı ise 67 bin hektardır.” dedi. İlçeler bazında tarım, gıda, hayvancılık, turizm ve orman endüstrisi açısından hasarları ifade eden Başkan Ercan çözüm önerisi noktasında şunları kaydetti: “Yangın vb. afetlerde köy, mahalle vb. alanlarda ‘acil müdahale ekipleri oluşturulması’ için toplumsal afet yönetimi eğitimleri düzenlenmesi ve acil müdahale ekipmanlarının bu ekiplerin kullanımına sunulması için söz konusu yerleşkelerde tutulması. Muğla’nın 1 yıl boyunca afet bölgesi ilan edilmesi, kısa çalışma ödeneği sağlanması ve vergi, beyanname ve SGK ödemelerinin 1 yıl faizsiz ötelemesi.” Başkan Ercan ayrıca, sektörler özelinde yapılabilecek çalışmaları detaylı olarak iletti.
TOBB Yardım Kampanyası Başlattı, 1 Günde 15 Milyon Toplandı
Başkanların açıklamalarının ardından konuşma yapan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, “Bugün burada olmamızın sebebi, Oda ve Borsalarımız ile neler yapmamız gerektiğini değerlendirmek. Şuana kadar 46 ilimizde 214 orman yangını çıkmış bulunmakta. Bu tarihimizde bir ilk. Bugüne kadar böyle bir felaket yaşamadık. Çoğu çok şükür kontrol altına alındı. Ama 6 ilimizdeki Antalya, Muğla, Isparta, Aydın, Denizli, Karabük’te 12 yangın halen devam ediyor. Tarihimizin en büyük yangın felaketi tüm Türkiye’yi üzmüş, derinden etkilemiştir. Yangınları söndürmek iiçin, başta devletimiz olmak üzere, canla başla mücadele eden itfaiye, orman teşkilatı ve gönüllülere sonsuz teşekkür ederiz. 81 il 83 milyon tek yürek olmuş durumda. Yangınların başladığı ilk günden itibaren 365 Oda ve Borsamızdan ‘Biz ne yapabiliriz? Ne katkı verebiliriz?’ diye telefonlar alıyoruz. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği olarak bir yardım kampanyası başlattık. 1 günde 15 milyonu geçen para toplandı. İnşallah bu yangınlar bittikten sonra bizde iş dünyası olarak elimizden gelen her türlü katkıyı sağlayacağız. Yangın felaketi sona erdikten sonra restorasyon süreci başlayacak. Oda ve borsalarımıza teşekkür ediyoruz. Yangınların başladığı ilk günden itibaren sahada bulundular. Nerede ne sorun varsa, nasıl bir ihtiyaç varsa ivedilikle bize iletiyorlar. İnanıyoruz ki yaralarımızı birlikte saracağız.” dedi.
Sonrasında kürsüye davet edilen AK Parti Muğla Milletvekili Yelda Erol Gökcan ise daha önce TOBB çatısı altında görev yapmış biri olarak, birliğin gösterdiği hassasiyetten onur duyduğunu ifade etti. Vekil Gökcan, Muğla’ya tatil amaçlı gelen herkesin, 81 ilden tüm vatandaşların Muğla için ne yapabiliriz diye çabaladığını, yaraların birlikte sarılacağını, Muğla milletvekili olarak yapılması gereken tüm çalışmaların ve süreçlerin takipçisi olacağını ifade etti.
MUTSO Meclis Üyesi Mevlüt Acar ise söz alarak, “Pandemi kısıtlamalarının ardından iş yapacağız diye çok sevinirken böyle bir olayla karşı karşıya kaldık. Fethiye’den Bodrum’a kadar ilimizin esnafları çok zor günler geçiriyor. Turizm ile ilgili beklentilerimiz vardı. İşverenlerimiz çok zor durumda. En azından Muğla için kısa çalışma ödeneğinin sürdürülmesi tüm esnafımız için can suyu olacaktır.” ifadelerine yer verdi.
680