TURİZM HAFTASINDA DOĞA, DENİZ VE KÜLTÜR BİR ARADA


Turizm Haftası kapsamında düzenlenen etkinlikte doğa turizmi, deniz turizmi ve kültür turizmi bir arada yaşatıldı.

Her yıl 15-22 Nisan tarihlerinde kutlanan Turizm Haftası kapsamında, Muğla Valiliği öncülüğünde Muğla Turizm İl Müdürlüğü organizasyonu ve Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) destekleriyle doğa turizmi, deniz turizmi ve kültür turizmi bir arada yaşatıldı. 19 Nisan Çarşamba günü 3 etapta düzenlenen etkinlikte, Muğla Valisi Amir Çiçek, İl Jandarma Komutanı Albay Yavuz Özfidan, Muğla Turizm İl Müdürü Veli Çelik ve MUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Karakuş başta olmak üzere il protokolü ve katılımcılar yer aldı. Yaklaşık 60 kişilik bir grubun katıldığı etkinlikte MUTSO adına Yönetim Kurulu  Başkan Yardımcısı Mehmet Dişcigil ve Yönetim Kurulu Üyesi Salih Atayolu’da hazır bulundu.

Eşsiz Manzarasıyla Karia Yolu

Etkinliğin ilk adımı, Karia Yolu yürüyüşü oldu. Sarnıç Köyü’nde, Rehber Altay Özcan’ın liderliğinde başlayan yürüyüş 9,5 km’lik uzunluğu ile yaklaşık 3 saat sürdü. Eşsiz manzarasıyla yürüyüşçüleri kendisine hayran bırakan parkur Kıran Sahilinde sona erdi. Yürüyüşün ardından Akbük Sahilinden tekneye binerek Sedir Adasına yol aldı. Burada Kleopatra Plajı ve Kedrai Antik Kenti dolaşılarak bilgi alındı.

#mugladatatil

Antik tiyatroda  bir konuşma yapan Turizm İl Müdürü Veli Çelik, programa katılanlar ve destek verenlere teşekkür ederek, başlatılan Instagram yarışması hakkında bilgi verdi. Çelik şunları kaydetti: “600 Milyon kullanıcıya ulaşan sosyal medya platformu olan instagram, kullanıcılar tarafından yapılan paylaşımlarla çeşitli coğrafya ve kültürlerin tanıtılmasına büyük katkı sağlamaktadır. Yapılacak olan instagram yarışması ile geniş kullanıcı sayısına ulaşan sosyal medya platformlarının gücünden de yararlanarak ilimizin coğrafi tarihi kültrel turizm potansiyelinin Dünya genelinde tanıtılması hedeflenmektedir. 18 yaşını tamamlamış her birey yarışmaya katılabilir. 19 Nisan – 15  Eylül 2017 tarihleri arasında Muğla İli sınırları içerisinde çekilmiş fotoğraflardan oluşmalıdır. Yapılacak paylaşımlardaki içerik Temel İnsan Hak ve Özgürlüklerine aykırı olmamalıdır. Propaganda içerikli siyasi paylaşımlar yapılamaz. Din, dil, ırk, cinsiyet ayrımcılığı içeren paylaşımlar yapılamaz. Olumsuz örnek oluşturacak içerikler paylaşılamaz. Yarışmacıların  öncelikli olarak instagram “muglatourism” sayfasına üye olması ve #enjoymugla, #holidayinmugla, #mugladatatil hashtaglerinden en az bir tanesini kullanarak paylaşım yapmaları gerekmektedir.  Koşulları yerine getiren yarışmacılar arasından en fazla beğeni alan ilk üç paylaşım sahibi  Muğla’da tatille ödüllendirilecektir. Yarışma birincisi; iki kişilik 7 gün 7 gece, ikincisi;  iki kişilik 5 gün 5 gece ve üçüncüsü de iki kişilik 3 gün 3 gece olmak üzere tatil ödülü kazanacaktır.”

Vali Çiçek: “Muğla’mızda gece veya gündüz can güvenliğiyle gezilebilir.”

Turizm İl Müdürü Veli Çelik’in açıklamalarının ardından sahneye gelen Vali Amir Çiçek, Turizm Haftası kutlamalarının 41’inci yılı anısına yürüyüşte bulunan Tayvanlı yazar turiste nazar boncuğu hediye etti. Vali Çiçek, “Bugün gördüğümüz Muğla’nın bu güzelliklerini, başkalarıyla paylaşmak istiyoruz. Dünyanın her yerinden insanlar gelsinler görsünler istiyoruz. Görsünler ki barış ve sevgi daha da artsın. Biz aslında sadece bir hafta Turizm Haftası kutlamıyoruz. Bizim aslında her günümüz etkin bir gündür. Turizme uygun iklimimiz, turizme uygun doğamız, turizme uygun insan yapımız, tarihimiz, denizimiz, güneşimiz, tabiatımız, yazarımız, değerlerimiz her şey güzeldir. Muğla sadece  3-4 ay değil tüm yıl boyunca, yaşam boyunca güzelliklerin var olduğu, devam ettiği özellikleri bünyesinde taşıyor. Buraya gelen misafirlerimiz bazen sanatçı, bazen bilim adamı, bazen yazar, bazen şair, artistler, senaristler, yönetmenler, işadamları, insan seven insanla dost olan farklı kesimlerden insanlar oluyor. İlimize her gelen gittiğinde muhakkak buradaki gördüklerini, izlenimlerini kendi özellikleri ile anlatıyor. Şunu iyi ifade etmemiz lazım. Bizim Muğlamız her yönüyle, can güvenliğiyle gece gündüz, herhangi bir sıkıntı olmadan, eşiyle, çocuğuyla, arkadaşıyla her yerde gezilebilecek durumda. Muğlamız yerlisi yabancısıyla hiçbir fark gözetmeden kardeşliğin olduğu, sevginin olduğu, güvenin olduğu bir yer. Onun için herkesin böyle güvenli bir ortamda, güvenli bir yerde dinlenmesini, gezmesini, seyahat etmesini arzu ederiz.” açıklamalarında bulundu.

Vali Amir Çiçek’in ardından sahneye davet edilen MUTSO Başkanı Bülent Karakuş, Karia Yolu’nun Muğla’nın bir markası olduğuna vurgu yaparak şunları kaydetti: Odamızın alternatif turizm projesi olan karia yolu, 2013 yılında geka’nın desteği ile hayata geçirildi. 6 farklı parkurdan oluşarak Muğla’nın her alanına yayılan bu yol, 820 km uzunluğu ile Türkiye’nin en uzun yürüyüş rotası. Karia yolu 5 yıldır, yürüyüşçüleri, gezginleri ve doğa severleri Muğla’ya çekiyor. Dünya’nın pek çok noktasından insanlar buraya gelerek hem ilimiz için bir katma değer sağlıyor hemde internet ve sosyal medya üzerinden yaptıkları paylaşımlar ile en güzel ve en gerçekçi tanıtımı gerçekleştiriyorlar. Karia Yolu Muğla’nın bir markasıdır. Deniz kum güneş odaklı turizm anlayışının, Muğla’da turizm sezonunun sınırlandırdığı bir gerçektir. Bu sınırları ortadan kaldırmak ve muğla’da turizmi 12 aya yaymak amacıyla çıktığımız bu yolda, bizim de önemli projemiz şüphesiz Karia Yolu oldu. Muğla’nın kurum kuruluş ve temsilcileri olarak bu yolu hepimiz sahiplenirsek buranın tanıtımına en büyük katkıyı o zaman yapmış oluruz.”

Konuşmaların ardından sahneye davet edilen Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Adnan Diler, katılımcılara Kedrai Antik Kentinin tarihi hakkında bilgi verdi.

1420

Haber görselleri