Yıllık çalışmalar kapsamında Muğla basını ile bir toplantı düzenlendi. Başkan Karakuş, gazetecilere, Oda projeleri ve gerçekleştirilen çalışmalarla ilgili bilgi verdi.
Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) yönetimi, şeffaf yönetim anlayışı ve 2016 yılı bilgilendirme çalışmaları kapsamında Muğla basını ile bir araya geldi. 22 Mart Salı günü gerçekleştirilen basın toplantısına MUTSO Meclis Başkanı Şükrü Altınay, Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Karakuş, Meclis Başkan Yardımcısı Ahmet Zeybek, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları Mustafa Ercan ve Mehmet Dişcigil, Meclis Üyesi Ayhan Çay, Yönetim Kurulu Üyeleri Hasan Şahin, Mustafa Karataş, Mehmet Ali Çoban, Levent Özkan, Sedat Tuncer, Fatih Dağdelen’in yanı sıra MUTSO Birim sorumluları ve Muğla yerel basın temsilcileri katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren Meclis Başkanı Şükrü Altınay, toplantının amacını açıklayarak “Sizleri şahsım, Oda Meclisimiz ve Yönetim Kurulumuz adına, yeniden burada ağırlamaktan memnuniyet duyuyoruz. Toplantımıza hoş geldiniz.” dedi.
Meclis Başkanı Altınay’ın konuşmasının ardından sözü devralan Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Karakuş, Odanın projeleri, etkinlikleri ve sürdürdüğü çalışmalarına yönelik bir sunum gerçekleştirdi. Öncelikle GEKA’dan tam destek almaya hak kazanan ve protokolü imzalanan Yörük Köyü Projesinin geldiği nokta hakkında bilgi veren Başkan Karakuş, “Uygulama projesi ihalesi sonuçlandı. Uygulama projesi çizimleri de önümüzdeki günlerde tamamlanarak, inşaat ihalesine çıkılacak. İç donanım ve Yörük Müzesinde sergilenecek olan eserlerle ilgili araştırma çalışmalarımız da devam etmekte.” dedi.
Odanın sürdürmekte olduğu ve iştirakçisi olduğu diğer projeler hakkında da bilgi veren Başkan Karakuş, Avrupa İşletmeler Ağı Projesi, İmalat sanayi Envanteri Projesi, Ecotrails- Köyceğiz – Ortaca – Dalaman Yürüyüş ve Bisiklet Yolları Projelerini açıklamasının ardından uzun zamandır hayata geçirilmesi beklenen Uluslararası Fuar ve Yaşam Alanı Projesine de değindi. Başkan Karakuş: “Proje ortaklarından olan Büyükşehir ve Menteşe Belediyesi’nin şirket ortaklığının kabulü için Bakanlar Kurulu kararı nedeniyle beklemede olan Fuar Alanı Projesiyle ilgili sürecin hızlandırılması için Ankara temaslarımız sırasında konuyu bizzat Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan’a aktardık. Kendisi ilgili Müsteşara gerekli talimatı verdi ve süreci bekliyoruz.” ifadelerine yer verdi.
Muğla Küçük Sanayi Sitesi
Muğla’ya kurulması planlanan Küçük Sanayi Sitesi ile ilgili Ankara’da temaslarda bulunulduğuna değinen Başkan Karakuş: “1/25.000 ölçekli çevre düzeni planına göre Muğla Küçük Sanayi Sitesi, çevre yolundaki Dirgeme mevkiinde düşünülüyor. Bu projeyi TOKİ ile görüşme sağlanarak Muğla’mıza kazandırmanın daha rantabl olacağını düşündük. Bu sağlanabilirse şehrimizin girişindeki kötü görüntü de giderilmiş olacak diye düşünüyoruz. Ankara temaslarımızda konuyu iktidar partisinin Muğla milletvekillerine aktardık. Kendileri konuyla bizzat ilgilenerek TOKİ Başkanı Sayın Ergun Turan’a talebimizi ilettiler. Bu görüşmelerden olumlu sonuç aldık ve geçtiğimiz haftalarda yine bir heyetle TOKİ Başkanı Ergün Turan’ı makamında ziyaret ettik ve kendisine projeye ilişkin hazırladığımız dosyayı teslim ettik.” dedi.
Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi ile ilgili çalışmaların sürdüğünün de bilgisini veren Başkan Karakuş, “Yer tespiti ile ilgili çalışmalar da önümüzdeki günlerde devam edecek. Gülağzı’nda 1000 dönümlük bir arazi var. O bölgede olması ile ilgili çalışmalarımız ağırlıkta.” ifadelerine yer verdi.
KOSGEB Girişimcilik Eğitimleri
“Girişimcilik sadece ekonomiye değil, ülke vizyonuna, toplumun geleceğe bakışına da katkı sağlayan bir husustur. Piyasada iş arayan değil, iş kuran ve istihdam yaratan bireyler yetiştirmek gerekliliği ülkemiz için olduğu kadar Muğla ili için de geçerli. Bu açıdan yola çıkıldığında, genç ve dinamik nüfus, ekonominin büyüme ve kalkınmasının temel unsurlarının başında gelmektedir. Girişimcilik ruhunu canlandırmak, altyapıyı sağlamak, eğitim anlamında yol haritasının sunmak adına ve her şeyden önce gençlerimizi girişimciliğe özendirmek ve destek olmak adına üzerimize düşen sorumlulukları yerine getirmeyi görev addetmekteyiz.” diyen Başkan Karakuş, MUTSO olarak merkez ilçe Menteşe ve diğer ilçelerde, son 6 ayda 9 adet KOSGEB Girişimcilik Eğitimi düzenlendiğinin altını çizdi.
2016 Yılı Markalaşma Yılı
Markalaşmaya yönelik çalışmalara da yer veren başkan Karakuş, “MUTSO olarak 2016 yılını markalaşma yılı olarak ilan ediyoruz. Yeni ve dünya çapında markalar yaratmadan, ilimiz olarak zenginlikte sınıf atlamamız mümkün görünmüyor. Mutlak surette ulusal ve uluslararası markaları ortaya çıkarıp, zenginliğimizi katlamamız gerekiyor. Bu nedenle gerek hizmet sektörümüzü gerekse üretimimizi marka haline getirmeliyiz. Odamız bu konuda her türlü desteği vermeye hazır. İlimizde Olive Farm ve Datça Köy Ürünleri gibi markalaşma adına başarı elde etmiş firmalar var. Temennimiz, ildeki diğer firmalarımızın da bu yöndeki çalışmaları geliştirmeleridir. Üyelerimize marka ve patent işlemlerinde kolaylık sağlayacak bir protokole de imza attık. Marka patent vekili olan Adres Patent firmasıyla imzaladığımız protokol gereğince üyelerimizin tescil işlemlerinde başvuracakları danışmanlık hizmet bedeli % 50 indirimli olarak uygulanacaktır.” şeklinde konuştu.
Başkan Karakuş ayrıca, ilimizin yöresel değerlerinden olan Muğla Saraylısı, Muğla Köftesi, Muğla Tarhanası, Datça Nurlu Bademi ve Muğla Beyazı Mermerinin coğrafi işaret başvurusunun yapıldığını, Memecik Zeytininin de bilimsel çalışmasının sürdürüldüğünü vurguladı.
MUTSO olarak katılım sağlanan fuarlar hakkında da bilgi veren Başkan Karakuş, bölge turizmi açısından değerlendirmede bulundu. Başkan Karakuş şunları kaydetti: “Artan jeopolitik endişeler, Rusya ile yaşanan gerginlik ve terör olayları 2016 yılı turizm gelirlerini olumsuz etkileyecektir diye düşünüyoruz. 2016 yılı için turizm verilerinin çok da iç açıcı görünmediğini söyleyebiliriz. Bu yıl turizmde %20’lik bir düşüş öngörmekteyiz.”
“TÜİK’in Değerlendirmesini Kabul Etmiyoruz”
Geçtiğimiz dönemde TÜİK tarafından açıklanan, Muğla’nın güvenli il sıralamasında sonuncu olmasına da değinen Başkan Karakuş: “Türkiye İstatistik Kurumu tarafından Muğla’yı güvenlik boyutunda son sırada gösteren değerlendirmeye tepkiliyiz. TÜİK’in yaptığı değerlendirmenin kriterlerini gözden geçirmesi gerektiğini defalarca vurguladık. TÜİK’in birçok kriterinin sübjektif olduğunu düşünüyoruz. Muğla ve Antalya gibi illeri güvensiz göstermek gerçeği yansıtmadığı gibi, Türk turizmine de balta vurur nitelikte. Bu değerlendirmeleri kabul etmemiz mümkün değil.”
“Sektörün Gücü Kalmadı”
Asgari ücrette yaşanan artışa yönelik de bir değerlendirme yapan Başkan Karakuş, “Asgari ücrete yapılan artıştan sonra ilave bir yükü kaldıracak gücümüz kalmadı. Gerek kıdem tazminatlarının, gerekse de istihdam üzerindeki vergilerden bir kısmının devlet tarafından karşılanıp, reel sektörün rahatlatılması gerektiğini düşünüyoruz. Çünkü reel sektörün; istihdam üzerindeki yüklerin yüzde 30 oranında artmasını kaldırması zor görünüyor.” dedi.
TOBB tarafından Muğla’ya yaptırılacak olan Fen Lisesi için yer tahsisine değinen Başkan Karakuş, okulun, eğitim öğretime kapalı olan Yeniköy İlköğretim Okulu’nun bulunduğu alana inşa edileceğinin bilgisini verdi. Ortaca’ya yapılacak yeni hizmet binası hususunda da bilgi paylaşımı yapan Başkan Karakuş, “Ortaca ilçemize yapılacak olan hizmet binası ile ilgili ihale gerçekleştirildi, ruhsat alındı. İnşaat temel atma aşamasında. İlgili firma ile yapılan anlaşma gereği inşaat, 6 ay içinde bitirilecektir. Yaz aylarının ortalarında da hizmete açılmasını planlıyoruz.” dedi.
Şubat ayı içerisinde Datça’da düzenlenen 10’uncu Uluslararası Açık Deniz Kış Yüzme Maratonu’nun MUTSO paydaşlığında gerçekleştirildiğini belirten Başkan Karakuş, yakın zamanda gerçekleştirilecek olan etkinlikler hakkında da bilgi verdi.
1098