MECLİS’TE DEPREM SONRASI SÜREÇ DEĞERLENDİRİLDİ


MUTSO Meclisinin aylık olağan toplantısının gündemi, yaşanan deprem felaketi oldu. Tüm komite üyelerinin de katılım sağladığı toplantıda, yapılan çalışmalar değerlendirildi.

Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) olağan meclis toplantısı, Meclis Başkanı H. Koray Özcan’ın divan başkanlığında, meclis üyeleri, meslek komite başkanları, komite üyeleri ve disiplin kurulunun katılımıyla 21 Şubat Salı günü gerçekleştirildi. Toplantının açılış konuşmasını yapan Meclis Başkanı H. Koray Özcan, açılış konuşması öncesinde, katılımcıları, 6 Şubat’ta meydana gelen büyük deprem afetinde hayatını kaybeden vatandaşlar için saygı duruşuna davet etti. Bir dakikalık saygı duruşunun ardından Başkan Özcan şu açıklamalara yer verdi: “Türkiye yüzölçümünün altıda birini, ülkemiz nüfusunun yedide birini etkileyen, dünyanın en büyük afetlerinden birini yaşadık. Ülke olarak bu konuda birlik olduk. Toplum olarak yardımlaşmanın üst seviyede olduğu bir tablo sergiledik. MUTSO olarak, depremin haberini aldığımız ilk andan itibaren ne yapabileceğimizi  değerlendirmek adına her kurulumuzdan temsilcilerimizle Odada yer aldık ve hızlıca harekete geçtik. Burada iki hususa dikkat ettik. İlki doğru bilgi, ikincisi doğru talep. Bu noktada birliğimizin ve resmi kurumlarımızın açıklamaları bizler için çıkış noktasıydı. Buradan hareketle tüm komitelerimizle birlikte, her komitenin kendi sektörlerine ilişkin ihtiyaçlar doğrultusunda, doğru organizasyonla adımlar attık, yardımlarımızı ilettik. Bu duyarlılık nedeniyle bu Odanın Meclis Başkanı olarak tüm komitelerimizle gurur duyduğumu ifade etmek istiyorum. Hepinize teşekkür ediyorum.”

Meclis Başkanının açıklamalarının ardından, MUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Karakuş, bir sunum gerçekleştirerek, deprem anından itibaren Oda olarak yapılan çalışmalar hakkında meclis üyelerini ve meslek komite üyelerini bilgilendirdi. Gerek deprem bölgesine gerekse Muğla’ya gelen depremzedelere yapılan ardımlar hakkında detaylı açıklamalarda bulunan Başkan Karakuş şunları kaydetti: “6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6  şiddetindeki 2 deprem toplum olarak hayatımızı altüst etti. Depremden 10 ilimiz ciddi oran da etkilendi. Sonrasında Elazığ’ında eklendiği toplam 11 ilde OHAL ilan edildi.  Afeti öğrendiğimiz ilk andan itibaren Muğla Ticaret ve Sanayi Odası olarak Birliğimiz ve Valiliğimiz koordinatörlüğünde yardım çalışmalarını başlattık. Üyelerimize de çağrıda bulunarak, jeneratör, ısıtıcı, battaniye, kuru bakliyat ve ekmek yüklü tırımızı Hatay Kırıkhan’a sevk ettik. İkinci etapta Muğla Ticaret Borsamızın da destekleri ile 1 kamyon kuru bakliyatı Osmaniye’de kurulan bir aşevine gönderdik. Barınma ihtiyacının çok önemli olduğu bölgeye yine Odamızın ve üyelerimizin destekleri ile 30 konteyner gönderdik. Ayrıca bölgemizden giden iş makinası ve yardım malzemelerine nakliye desteği sağladık.  Gerek gıda gerekse diğer yardım malzemelerinin yaklaşık 12 ay boyunca devamlılığının sağlanması büyük önem arz ediyor. Bu ihtiyaçlar için yardımlarımız sürecek.”

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin konut kampanyası hakkında da bilgi veren Başkan Karakuş, “Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği iş dünyasının ve hayırseverlerin katılımıyla deprem bölgesine kalıcı konut yapma kampanyası başlattı. 15 Şubat Çarşamba günü TOBB Başkanı Sayın Hisarcıklıoğlu 365 Oda/Borsa başkanı ile gerçekleştirdiği online toplantıda, bu kapsamdaki izlenecek yol haritasını paylaştı. Bölgenin yaralarını sarmak amacıyla bu kampanya kapsamında da desteğimizi sürdüreceğiz.” dedi.

Muğla’ya gelen depremzedeler hakkında da açıklama yapan Başkan Karakuş, “Muğla olarak yaklaşık 43 bin depremzedeyi ilimizde misafir ediyoruz. Depremzedelerin ihtiyaçlarının karşılanması noktasında, Valiliğimiz ve AFAD koordinatörlüğünde, bölgemizde faaliyet gösteren diğer sivil toplum kuruluşları ve kamu kurum ve kuruluşları ile birlikte hareket ediyoruz. İlk etapta, Menteşe Turgutreis Yurdunda kalan depremzede misafirler için toplu terlik ve iç çamaşırı alımı gerçekleştirdik. Ayrıca ilimize gelen öğrencilerin ihtiyacı kapsamında İl Milli Eğitim Müdürlüğü koordinatörlüğünde 325 çanta kırtasiye ürünü alımı gerçekleştiriyoruz. 20 Şubat akşamı 2 şiddetli depremle daha sarsılan bölgede, çeşitli nedenlerle hasarlı binalara giren 6 vatandaşımız daha hayatını kaybetti. Vatandaşlar başta soğuk olmakla beraber pek çok sorunla mücadele etmek zorunda kalıyor. Zor günleri birlik ve beraberlik içinde aşacağımıza kuşkumuz yok. Öncelikle depremzedelerin ihtiyaçlarının karşılanması ve deprem bölgesinin yeniden ayağa kalkması için Muğla olarak tüm desteğimizi sürdüreceğiz. Yaşanan bu afetin yaralarını birlikte saracağız. Deprem bölgesinde hayatını kaybeden tüm vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum. Ülkemizin başı sağ olsun.” ifadelerine yer verdi.

Toplantı, meclisin olağan gündem maddelerinin görüşülerek karara bağlanmasının ardından sona erdi.

453

Haber görselleri