CHP HEYETİ İLE MUĞLA’NIN SORUNLARI GÖRÜŞÜLDÜ


CHP İzmir Milletvekili Ednan Arslan, Muğla Milletvekili Burak Erbay ve CHP Muğla İl Başkanı Adem Zeybekoğlu’nun aralarında bulunduğu heyet, MUTSO’yu ziyaret ederek, Muğla’nın ekonomik sorunları hakkında fikir alışverişinde bulundu.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Ednan Arslan, CHP Muğla Milletvekili Burak Erbay, CHP Muğla İl Başkanı Adem Zeybekoğlu, İl Başkan Yardımcısı Yağmur Türkel ve İl Sekreteri Müge Yenisu Girenis, 18 Ocak Cuma günü Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO)’nı ziyaret etti. Heyeti, MUTSO Meclis Başkanı H. Koray Özcan, Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Ercan, Ticaret Borsası Başkanı Hurşit Öztürk, MUTSO Meclis Üyeleri Mustafa Kale ve Ergun Şahinalp ile Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Dişcigil ağırladı.

CHP olarak ekonomik krizin Muğla’daki yansımalarını görmek ve rapor oluşturmak amacıyla ziyaretlerini gerçekleştirdiklerini ifade eden CHP Muğla İl Başkanı Adem Zeybekoğlu, “Sizlerin bu konudaki fikirleri bizler için çok önemli.” dedi.

Konuya ilişkin açıklama yapan CHP İzmir Milletvekili Ednan Arslan ise “Muğla’nın resmini Ankara’dan çekmemiz mümkün değil. Sizin gibi sivil toplum kuruluşları ve kurumların görüşleri bizler için en doğru bilgi kaynağı. Bu çalışmayla aynı zamanda hükümete de yardımcı olmuş oluyoruz. Çünkü hepimiz aynı gemideyiz. Genel Başkanımızın daha önce yapmış olduğu 13 maddelik açıklama, CHP’nin icat ettiği şeyler değildir. Bunlar devlet olmanın gerekliliği, olması gerekenleridir.” ifadelerine yer verdi.

Muğla’nın sorunlarına ve taleplere ilişkin bir takım açıklamalarda bulunan  Meclis Başkanı H. Koray Özcan şunları kaydetti: “Muğla ili çok geniş bir yüzölçümüne sahip. Biz Muğla Ticaret ve Sanayi Odası olarak Köyceğiz, Ortaca, Dalaman, Datça, Menteşe, Ula, Yatağan ve Kavaklıdere olmak üzere toplamda sekiz ilçenin bağlı olduğu bir Odayız. Faaliyet alanımız içindeki bu ilçelerimizde madencilik, tarım, turizm, eğitim, ulaşım gibi pek çok sektörü bünyemizde barındırıyoruz. Odamıza bağlı iş insanları sorumluluklarını ve haklarını bilip bunların gereğini yerine getirirler. Özellikle devlete karşı olan sorumlulukları karşısında son derece hassastırlar. Bizler, Ülkemiz ekonomisine yaptığımız katkı oranında pay alamadığımızı düşünmekteyiz. İlimiz gerek yer altı gerek yer üstü bakımdan oldukça zengin bir il. Bunun geliştirilebilmesi için teşviklerden daha fazla pay alabilmemiz gerektiğini düşünüyoruz. Özellikle mermer sektörünün ve turizmin kalbi olan ilimizde, ilimize özel bir takım sektörel desteklemelerin yapılabileceğine inanıyoruz. Bunları ve çözüm önerilerini ilimizin tüm milletvekilleri ile paylaştık. Geçtiğimiz aylarda Ticaret Borsamız ev sahipliğinde Odamız öncülüğünde bir Odalar ortak toplantısı düzenledik. Bu ilimiz için bir ilkti. İlimizin sorunlarına ve çözüm önerilerine ilişkin hazırladığımız raporu, bu toplantıda Milletvekillerimize de takdim ettik. Biz Oda olarak ekonominin üretim ile canlanacağına inanıyoruz. Havası, suyu ve toprağıyla her türlü üretime uygun olan ilimizin hükümet politikalarıyla desteklenmesini istiyoruz. Bir başka husus ise mermer sektörü. Özellikle ocak ve saha işletimleriyle ilgili bürokratik işlemlerin azaltılmasını talep ediyoruz. Veya bir takım yetkiler Odamız tarafından yapılabilir. Bu konuda sektör temsilcilerimizden ciddi talepler alıyoruz. Tüm bu sorunlar ve çözüm önerilerine ilişkin Milletvekillerimize sunduğumuz dosyayı size de takdim etmek isteriz. Ziyaretiniz için teşekkür ederiz.”

Meclis Başkanının ardından bazı sorunlara dikkat çeken MUTSO Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Dişcigil, “Ülke ekonomisi nasıl diğer büyük ülkeler gibi refah düzeyine ulaşır noktasından yola çıkarsak, çözümü üretim. Üretmeden tüketen bir toplumuz. Bu işin temel sonucu bu. Tabi her üretim metodu da her ilde farklılık gösteriyor. Muğla ölçeğinde çevre değerlerimize zarar vermeden üretim metodu uygulamalıyız. Bunlardan bir tanesi elbette ki tarım. Teknoparkımız var. Geleceği tasarlayan ülkeler günümüzde bunu ağır sanayi ile değil endüstri 4.0 ile yapmaktadır. Bunların temelleri de teknoparklardaki kuluçka merkezlerinde atılıyor. Bizler bu tarz kritik hamleler ile üretimimizi arttırabilmeliyiz. Teknopark ile ilgili maksimum desteği ilimize getirmemiz gerekiyor. Çünkü Muğla’ya baktığımızda Muğla vergisel anlamda hükümete katkısı ile bütçede ayrılan paylara  baktığımızda arada uçurum var. Bunun dile getirilmesi gerekiyor. Son olarak Muğla, güneş ve rüzgar enerjisi potansiyeli bakımından oldukça önemli bir il. Ulusal politikaların bu tarz enerji yatırımı yapmak isteyen firmaların önünü açacak şekilde olması gerekiyor.” ifadelerine yer verdi.

MUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Ercan ise, hazırlanan raporu takdim ederek ilave olarak şunları kaydetti: “Köylümüz zor durumda. Önceden tarımımızı destekleyen tütüncülük yapılıyordu. Bu uzun süre önce sona erdi. Ancak bunun yerine bir ikame olmadığı için sıkıntılar sürüyor. Bu noktada Muğla’nın kenevir üretilen iller arasında yer almasını talep ediyoruz.”

1009