2018 İSTİHDAM TEŞVİKLERİ AÇIKLANDI


Muğla’nın en çok istihdam gerçekleştiren beş il arasında yer aldığı, İstihdam Şurası ve İstihdam Seferberliği Ödül Töreninde, 2018 yılına ilişkin iş dünyasına yönelik istihdam teşvikleri açıkladı.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde, 14 Aralık Perşembe günü Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından düzenlenen İstihdam Şurası ve İstihdam Seferberliği Ödül Törenine, Türkiye’nin dört bir tarafından gelen 2000 kişi civarında Oda-Borsa üyesi ve iş dünyası temsilcisi katıldı.

Şubat 2017’de düzenlenen TOBB Türkiye Ekonomi Şurası’nda Cumhurbaşkanı tarafından başlatılan İstihdam Seferberliği, yaklaşık 1 yıllık sürenin sonunda, Türk iş dünyasının tarihi başarısıyla, 1,5 milyon ilave istihdam sağlandı.

İstihdam Seferberliği Ödül Töreninde en fazla firma başına istihdamlarını artıran iller, sayısal olarak ilave istihdam sağlayan iller, sektörler ve firmalar ödüllendirildi. Bu kapsamda Muğla, en çok istihdam sağlayan ilk beş il arasına girerek ödülünü aldı.

İstihdam Şurası ve İstihdam Seferberliği Ödül Töreninde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2018 yılına ilişkin iş dünyasına yönelik istihdam teşviklerini de açıkladı. Bu kapsamda açıklanan teşvikler şu şekilde:

İstihdam Teşvikleri

  • Tüm sektörlerde ilave olarak istihdam edilen kişilerin, SGK primleri ve vergileri 1 yıl boyunca devlet tarafından karşılanacak. (Asgari ücret üzerinden, 2017 yılı için aylık 773 TL. 2018’deki asgari ücrete göre yeni teşvik tutarı daha sonra ortaya çıkacak)
  • İmalat sanayi ve bilişim sektöründe ilave istihdam edilen kişilerin SGK primleri ve vergileri 1 yıl boyunca devlet tarafından karşılanacak. (Prime esas kazanç üzerinden, 2017 yılı için aylık en fazla 1.778 TL. 2018’deki yeni teşvik tutarı daha sonra ortaya çıkacak)
  • 18-25 yaş arasındaki gençlerin, kadınların ve engellilerin teşvikten yararlanma süresi 18 ay (1,5 yıl) olacak.
  • Yeni açıklanan istihdam teşviki 31.12.2020’ye kadar uygulanacaktır.
  • Yararlanma şartı: İlave olarak istihdam edilecekler, teşviklerden yararlanabilmeleri için işe giriş tarihinden önceki 3 ayda toplam 10 günden fazla çalışmamış olmalıdır.
  • 1-3 çalışanı olan imalat sanayi işyerleri, ilave olarak istihdam edecekleri 18-25 yaş arasındaki gençlerin; ücret, SGK primleri ve vergileri, 1 yıl boyunca 1 ay işveren tarafından, 1 ay devlet tarafından ödenecek. (İlave istihdam edilen kişi 1 yıl çalışacak, işveren 6 ay ücret, SGK primi ve vergi ödeyecek)

İşbaşı Eğitim Programları

  • Bilişim, Enerji ve İmalat Sanayi sektörlerinde İşbaşı Eğitim Programları 3 aydan 6 aya çıktı.
  • Diğer sektörlerde 3 ay olarak uygulanmaya devam edecek.
  • Programa katılanların günlük 54 TL cep harçlıkları, genel sağlık sigortası ve iş kazası ve meslek hastalığı primleri devlet tarafından karşılanacak.
  • İmalat Sanayi sektöründeki İşbaşı Eğitim Programına katılan, 2-5 yaş arası çocuğu olan kadınlara; İşbaşı Eğitim Programı sürecince ayrıca aylık 400 TL bakım desteği ödenecek.
  • Siber Güvenlik, Yenilenebilir Enerji, Bulut Bilişim ve Kodlama gibi geleceğin mesleklerinde düzenlenecek İşbaşı Eğitim Programları, 18-29 yaş arası gençler için 9 ay sürecek. Günlük 75 TL cep harçlıkları, genel sağlık sigortası ve iş kazası ve meslek hastalığı primleri devlet tarafından karşılanacak.

Mesleki Eğitim

  • Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, “Mesleki Eğitim ve Beceri Geliştirme İşbirliği Projesi (MEGİP) kapsamında İmalat Sanayi sektörüne yönelik mesleki eğitim kursları düzenleyecek. Teorik ve pratik eğitim 8 aya kadar sürebilecek. Mesleki Eğitim kurslarına katılanların günlük 54 TL cep harçlıkları, genel sağlık sigortası ve iş kazası ve meslek hastalığı primleri devlet tarafından karşılanacak.
  • Özellikle temininde güçlük çekilen mesleklerde ve nitelikli işgücü gerektiren sektörlerdeki mesleklerde gençlerin, akredite edilmiş mesleki eğitim kurumlarında kendilerine uygun zaman ve şartlarda mesleki eğitim almaları sağlanacak. Bu kapsamda gençlere alacakları eğitimde kullanabilecekleri kupon verilecek. Mesleki Eğitim Kurumlarından belirli oranlarda istihdam taahhüdü istenecektir.

Gençlere Yönelik Teşvikler

  • 18-25 yaş arası kısmı zamanlı çalışan öğrencilerin yetim aylıkları kesilmeyecek.
  • Yeşil pasaporta sahip olan gençlerin kayıtlı çalışmaya başladıklarında yeşil pasaportları artık iptal edilmeyecek.

Engellilere Yönelik Teşvikler

  • En az %40 engelli raporuna sahip olanlar, iş kuracağı alanda girişimcilik eğitimi sertifikasına sahipse ve kendi işini kurmak isterse İŞKUR tarafından verilen hibe desteği 36 bin TL’den 50 bin TL’ye yükseliyor.

3198

Haber görselleri