GÜNEY AFRİKA İLE TİCARİ YATIRIM OLANAKLARI GÖRÜŞÜLDÜ


Güney Afrika Büyükelçiliği Müsteşarı Puleng Chaba, MUTSO’yu ziyaret etti. Ziyarette, iki ülke arasındaki ticaretin geliştirilmesi ve yatırım olanaklarının değerlendirilmesi amacıyla fikir alışverişinde bulunuldu.

Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) Güney Afrika Müsteşarı Puleng Chaba’yı ağırladı.  Güney Afrika Müsteşarı Puleng Chaba’nın 8 Kasım Perşembe günü gerçekleştirdiği ziyarette, MUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Ercan ve Yönetim Kuruşu Üyeleri Mehmet Dişcigil ve Ömer Öcal hazır bulundu.

MUTSO Başkanı Ercan, Müsteşar Chaba’ya MUTSO tarihi ve Muğla’nın sektörlerine yönelik kısa bir bilgilendirme yaptı. Ardından ziyaret amaçlarını açıklayan Müsteşar Chaba şunları kaydetti: “Türkiye ve Güney Afrika Devlet liderleri, iki ülke arasındaki ticareti artırma kararı aldılar. Bizde buradan yola çıkarak neler yapılabileceği konusunda görüşmeler yürütüyoruz.  Öncelikle Türkiye ile Güney Afrika, hem ağırlıklı olan sektörler hem de iklim açısından birbirine çok benzeyen iki ülke. Tek farkımız, mevsim sezonlarımız farklı. Türkiye’de kış iken Güney Afrika’da yaz mevsimini yaşıyoruz. İki ülkenin ilişkileri çok iyi olmasına rağmen yapılan ticaret 1.4 milyar dolar. Bu rakam oldukça düşük. Benzerliklerimizi ve farklılıklarımızı değerlendirerek iki ülkedeki yatırımların güçlenmesini desteklemek amacıyla, 2019 yılında, Güney Afrikalı iş adamlarımızı buraya getirerek Muğla’da  ticaret ve yatırım semineri düzenlemek istiyoruz.”

Müsteşar Chaba’nın açıklamalarının ardından konuşan Başkan Mustafa Ercan, böyle bir çalışmanın, güçlü bir iş heyetiyle yapılmasının iki bölge içinde faydalı olabileceğine dikkat çekerek, kapsamlı bir çalışma yapılması gerektiğinin altını çizdi. Ercan, Muğla’daki ve Güney Afrika’daki ağırlıklı sektörlerin ve yatırım olanaklarının yanı sıra ithalat ihracat kalemlerinin iyi incelenmesi gerektiği, somut bir çıkış noktası oluşturmak gerektiğini ifade etti.

Sonrasında Güney Afrika hakkında kapsamlı bir bilgilendirme yapan Müsteşar Chaba, “Ülkemiz 54 milyon nüfusuyla, ekonomisiyle ve anayasasıyla, Afrika kıtasının en güçlü ülkesi. Pek çok sektörümüz iliniz ile benzer. Örneğin bizde madencilik çok güçlü, pek çok maden bulunuyor. Ancak mermer konusunda sizin kadar rezerve sahip olmamamıza rağmen mermer kullanımı çok yüksek. Kimyasal sektörümüz çok güçlü. Yenilenebilir enerji konusunda çok verimli bir bölge olmamıza rağmen henüz başlangıç aşamasında sayılabiliriz.  Anayasamız, hakları ve uygulamaları bir arada bulundurması nedeniyle dünyadaki en gelişmiş anayasalardan birisi. İnsan hakları ve işçi hakları konusunda son derece güçlüyüz. Bir yatırımcının Afrika kıtasına giriş yapması için lojistik olarak da en doğru nokta Güney Afrika. Yabancı yatırımcılar için teşviklerimiz söz konusu. Ayrıca, Güney Afrika’da yatırım yapan bir işletme, Güney Afrika’ya komşu olan 14 ülkeye, ilave bir yaptırım söz konusu olmadan iş yapabilmekte.” açıklamalarına yer verdi.

Güney Afrikalı iş adamlarının katılımları ile Muğla’da gerçekleştirilmesi planlanan ticaret ve yatırım semineri için görüşmeler sürecek.

893

Haber görselleri