TURİZM TESİSLERİNDE İMAR BARIŞI KONUŞULDU


TTYD, İmar Barışı olarak bilinen “Yapı Kayıt Belgesi” uygulamasına ilişkin olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Kültür ve Turizm Bakanlığı işbirliği ile MUTSO ev sahipliğinde Muğla’da bir seminer gerçekleştirdi.

Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği (TTYD),  İmar Barışı olarak bilinen ‘Yapı Kayıt Belgesi’ uygulamasına ilişkin olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Kültür ve Turizm Bakanlığı işbirliği ile seminerler düzenliyor.

Muğla’da, Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) ev sahipliğinde 8 Ağustos Çarşamba günü gerçekleştirilen toplantıya, Muğla Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Uğur Şeren başta olmak üzere turizm işletmeleri temsilcileri katıldı.

MUTSO’yu temsilen Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Ercan, Yönetim Kurulu Üyeleri Mehmet Dişcigil ve Ömer Öcal ile MUTSO Meclis Üyesi Bülent Karakuş’un katıldığı seminerde açılış konuşmasını gerçekleştiren Başkan Ercan, “Değerli misafirler, turizmcilerin imar barışı olarak ifade ettiği yapı kayıt belgesi konusundaki sorulara cevap bulabilmek adına düzenlenen bu toplantıya hoş geldiniz. Soru işaretlerinin çözüme kavuştuğu başarılı bir toplantı olmasını diliyorum.” dedi.

Açılış konuşmalarının ardından kürsüye gelen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Baş Hukuk Müşaviri Ahmet Küçükler, şunları kaydetti: “Yapı kayıt belgesi verilmesine ilişkin imar barışı olarak bilinen yasal düzenleme, ülkemizde pek çok yapıyı ilgilendiriyor. Türkiye’de şuan 13 milyon bağımsız bölümün bu yasadan faydalanma imkanı olduğu bir konu üzerinde konuşuyoruz. Bu oldukça ciddi bir rakam. Bugün ki mevcut yapı stokumuzun yarısı denilebilecek bir oranda ruhsatsız veya ruhsata aykırı kaçak olan yapılar var. Bu yapılar tabi yılların sorunu. Bu düzenlemeyle 1940’lı yıllardan gelen birçok sorunu çözme imkanı bulabileceğiz.”

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Baş Hukuk Müşaviri Ahmet Küçükler, imar barışı kapsamında mevcut durum ve yapılan çalışmalar hakkında bilgi vermesinin ardından,  genel soru işaretlerini cevaplandırarak, katılımcıların sorularını yanıtladı.

Hukuk Müşaviri Küçükler’in açıklamalarının ardından kapanış konuşmasını yapmak üzere kürsüye gelen TTYD Başkanı Oya Narin, “Muğla Ticaret ve Sanayi Odasına bu güzel işbirlikleri için, Çevre ve Şehircilik Bakanlığımıza da bize ayırdıkları bu zaman ve enerji için teşekkürlerimizi sunuyoruz. İmar barışı son derece önemli bir konu. Önümüzdeki dönemde bir takım pürüzler çıkarsa da vatandaşımızın, yatırımcımızın ve devletimizin barış içerisinde olması, bizim için son derece önemli, yatırımlarımıza değer katan bir pozisyon. Ancak bildiğiniz gibi Türkiye turizminde önemli bir dönemdeyiz. Tahsisli arazilerin yeniden uzatılması süreci, Muğla bölgemizi ilgilendirdiği kadar Antalya bölgemizde de ağırlıklı. Tahsisli arazilerin uzatımı için, bu sene 5 Aralık’a kadar başvurularda bulunacağız. 49 yıllığına tamamlanması için ciddi ödemeler yapmak durumundayız. Bi taraftan da imar barışı bizlere bir yük yetirecek. Bu nedenle bizim Bakanlığımızdan ricamız turizme özel bir düzenleme yapılması. Öncelikle teknik konularda bir takım açıklamalara ihtiyacımız var. Yanı sıra turizmciler için yeni bir düzenleme ve taksitlendirme ricamız olacak.” açıklamalarında bulundu.

Başkan Narin’in açıklamalarının ardından, MUTSO adına Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Ercan’a verilen destek ve işbirliği nedeniyle bir teşekkür plaketi takdim edildi.

1029

Haber görselleri