MUĞLA’NIN SORUNLARI HÜKÜMETE AKTARILDI


Başbakan Binali Yıldırım’ın katılımıyla gerçekleştirilen 9’uncu Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurasında 81 ilden Oda ve Borsa Başkanları özel sektörün sorunlarını aktardı. Muğla’nın sorunlarını dile getiren isim, Marmaris Ticaret Odası Başkanı Mehmet Baysal oldu.

9’uncu Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurası Başbakan Binali Yıldırım, Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile yönetim kurulu üyelerinin önderliğinde TOBB konferans salonunda gerçekleşti. 365 oda ve borsa başkanlarının katıldığı toplantıda, Muğla ili adına, bölgenin sorun ve çözümlerinden oluşan konuşmayı Muğla odaları il sözcüsü olarak seçilen Marmaris Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Baysal yaptı.

Baysal şunları aktardı: “Şahsım ve Muğla Odaları olarak saygılarımı sunarım. Türkiye Cumhuriyeti’nin gelirlerinde vazgeçilmezi olan turizm sektörü son iki yıldır terör ve bölgesel savaşlar yüzünden can çekişir bir hal almıştır. Artık iş turizm boyutunu aşmış küresel güçlerin bölgesel savaşına dönüşmüştür. Küresel güçler Türkiye Cumhuriyetine ekonomik ambargo uygulamasını, turizm üzerinden uygulama yoluna gitmektedir. Bu nedenle turizmci iflasın eşiğindedir. 2016 krizi hasarlı şekilde atlatıldı. Ancak acil eylem olarak Avrupa’da ülkemiz turizmi için yapılan karalama kampanyalarının önüne geçmek adına bir an önce ülkemizde güven ortamının bulunduğu anlatılmalı ve profesyonel kadrolar ile doğru tanıtıma ağırlık verilmelidir. 2017 için küresel güçlere karşı tur operatörlerinin elini güçlendirecek tüm sezonu içerecek teşvikler ve destekler geç kalınmadan bugünden açıklanmalıdır. Kuruvazer turizmindeki iptal ve düşüşler ile ilgilide, en büyük sorununun güvenlik sorunu olduğu: bu konu ile ilgili acentalara ülkemizin güvenli ülke olduğu konusunda gerekli bilgilendirilmenin yapılmasını, ayrıyeten ülkemize homeport çıkışlı kuruvazer gemileri için havayoluyla gelen misafirlerimizden vize ücreti alınmamasını rica ederim. Bir başka sorun olan turizm alanındaki çarpık yapılaşmanın önüne geçmek için, ilgili kurumların ortak çalışmalar yaparak bölgenin imar planlarını bir an önce hayata geçirmelidir. Muğla ticaretinin yüzde 60’ı turizm sektörü üzerinden gerçekleşmektedir. 2016 sezonunun dibe vurması ayrıca; 2017 rezervasyonlarının da şu an itibariyle yok denecek düzeyde olması bölgemiz ticaret erbabının durumunun ciddiyetini ortaya koymaktadır. Öncelikle devlet bankalarıyla uzun süreli, sıfır faizli veya çok düşük faizli kredi teminine gidilmeli ve mevcut kredi borçları yeniden yapılandırılarak işletmelerin iflasının veya kapanmasının önüne geçilmelidir. Turizm bölgesinde kışın açık işletmelerin personelinin SGK ödemeleri devlet tarafından süspanse edilip istihdam kaybı önlenmelidir. Kamu kurumlarındaki uygulamada ise; Turizm alanlarındaki mal müdürlüklerince yüksek uygulanan ecri misil değerlerinin belirlenmesinde, odalardan görüş alınmalı, alındı ise ecri misil bedelleri bu görüş çerçevesinde belirlenmelidir. Vergi dairesi tarafından işletmelere geçmiş dönem borçları nedeniyle e-haciz uygulaması uygulanmaktadır. Bu dönemde bu uygulamaların ertelenmesi ve işletmelere nefes aldırılması sağlanmalıdır. Tarım sektöründe Muğla Ticaret Borsasının üretim ve üretici sorunları olarak ise, girdilerin yüksek oluşu, ürün arzında oluşan dengesizlikler ile fiyatların düşmesi, bilinçsiz kimyasal kullanımı, pazarlama sorunları. Çözüm olarak ise İsrail Tarım Sistemi kibutz sisteminin kendi ülkemizde uyarlanarak kullanılmasını temin etmek.”

Baysal konuşmasının ardından sorunlar ve çözüm önerilerine yönelik hazırlanan dosyayı Başbakan Binali Yıldırım’a iletti.

1322

Haber görselleri