TOBB KGK Başkanı Nurten Öztürk, Muğla’da yaşanan büyük yangın afetinin ardından yangın bölgelerini ve kurumları ziyaret ederek, yaraların sarılması amacıyla yapılabilecek çalışmalar hakkında bilgi aldı.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Kadın Girişimciler Kurulu (KGK) Başkanı Nurten Öztürk ve beraberindeki heyet, yaklaşık 15 gün süren büyük yangın afetinin ardından Muğla’da bir takım ziyaretler gerçekleştirdi. Hasarların tespit edilmesi ve yaraların sarılması amacıyla düzenlenen programda, heyete Muğla KGK İcra Komitesi Başkanı Şeniz Mehtap Çahan ve İcra Komitesi üyeleri eşlik etti. Ziyaretlerde TOBB KGK Ege Bölge Başkanı Esen Türker’de hazır bulundu. 7 Eylül Salı günü gerçekleştirilen ziyaretlerde heyetin ilk durağı Milas Ticaret ve Sanayi Odasının ardından, yangında büyük zarar gören Çökertme oldu. Burada incelemelerde bulunan KGK Başkanı Öztürk ve beraberindekiler, evleri zarar gören köylüler ile de görüşerek ihtiyaçları ve talepleri hakkında bilgi aldı.
Milas programının ardından Menteşe’de Muğla Valisi Orhan Tavlı ve Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün’ü ziyaret eden TOBB KGK heyeti, yaşanan yangın afeti süresince yapılan çalışmalar hakkında bilgi alarak, TOBB KGK olarak yapabilecek çalışmalara ilişkin bilgi alışverişinde bulundu.
Gerçekleştirilen ziyaretlerin ardından Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) ev sahipliğinde bir toplantı düzenlendi. Toplantıda MUTSO Meclis Başkanı H. Koray Özcan, Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Ercan, Meclis Üyeleri ve Yönetim Kurulu üyeleri de hazır bulundu. Toplantıda, yangın süresince yapılan çalışmalara ve taleplere ilişkin bir sunum gerçekleştiren MUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Ercan konuşmasında şu bilgilere yer verdi: “İlimizde yaklaşık 15 gün süren yangınların, tüm ilçelerimizde vuku bulmasından dolayı 700 yıllık Türk tarihinde görülen en büyük yangın felaketi oldu. Toplam orman alanı 830 bin hektar olan cennet ilimizin ne yazık ki yaklaşık 70 bin hektar ormanlık alanı bu afette kaybettik. Bu büyük afetin ekonomik açıdan doğrudan ve dolaylı tahribatını ise uzun vadede göreceğiz. Ben, öncelikle yangın alanlarında can siperhane mücadele eden itfaiye ve orman ekiplerimize, büyükşehir belediyemiz başta olmak üzere tüm ilçe belediyelerimize, muhtarlarımıza, AFAD’dan Kızılay’a tüm kuruluşlara, ilk günden bu yana desteklerini esirgemeyen Azeri kardeşlerimize, Türkiye’nin her yerinden ilimize gelen itfaiye ekiplerine, yangın sahalarında ve arka planda yardımcı olan tüm gönüllülere, sahada birebir görev yapan ve arka planda desteklerini esirgemeyen değerli oda personelimize, sudan jenaratöre kadar büyük küçük yardımda bulunan, bu ihtiyaçların duyurulması ve ulaştırılmasını sağlayan, dualarını eksik etmeyen herkese sonsuz teşekkür ediyorum. Muğla Ticaret ve Sanayi Odası olarak bu süreçte en büyük desteği üyelerimizden, birliğimiz ile başkanımız Sayın Hisarcıklıoğlu’ndan, siz değerli kurullarımızdan ve 81 ildeki 365 oda ve borsamızın dayanışmasından gördük diyebilirim. Yaşanan bu afetler gösteriyor ki, canımız ne kadar yansa da, yaşanan birlik ve beraberlik bizlere her seferinde umut oluyor. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği yaşadığımız afet sonrasında yaraların sarılması amacıyla bir yardım kampanyası başlattı. Birlik Başkanımız Rifat Hisarcıklıoğlu ve yönetim kurulu üyeleri bu kapsamda ilimizi ziyaret etti. Yangın afetinin yarattığı tahribatı, üyelerimizin yaşadıkları zararları yerinde görmek ve talepleri almak amacıyla gerçekleştirilen ziyarette, kendisini odamızda ve ilçe odalarımızda ağırladık. Sizleri de bugün burada bu kapsamda ağırlamaktan dolayı memnuniyet duyuyoruz. Yaralarımızı hep birlikte saracağız. Allah milletimize bir daha böyle acılar yaşatmasın.”
Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Ercan’ın konuşmasının ardından açıklamalarda bulunan Meclis Başkanı H. Koray Özcan ise, “Odalar ve Borsalar Birliği çatısı altında uzun yıllardır birlikte çalışıyoruz. Genç ve kadın girişimciler kurullarının göreve başladığı zamanlardaki heyecanı içimizde hissediyoruz. Muğla kadının her alanda var olduğu, ‘kadının elinin değdiği her şey güzelleşir’ sözünü bize fazlasıyla yaşatma şansı veren bir il. Aslında başka vesilelerle bir araya gelmek isterdik ama yine de bizi bir araya getiren, memleketimize olan sevdamız ve bunun için neler yapabileceğimiz ile alakalı. Bugüne kadar gördüğümüz olumsuz şeyleri bir tarafa bırakıp, bundan sonra yapılacaklar üzerinde çalışmamız gerektiğini düşünüyorum. İlimizin ormanlık alanlarının yaklaşık %10’luk bir bölümünü kaybettik. Bu bize bir şeyi öğretti. Sanki bunları hiç kaybetmeyecekmişiz gibi düşünüyorduk. Özenimiz, titizlenmemiz, gayretimiz, bu yönde hep eksikti. Hiç hazırlıklı değilmişiz. Mazı’nın, Marmaris’in, Köyceğiz’in o gri halini gördükçe, aslında ne kadar önemli bir değere sahip olduğumuzu bir kez daha gördük. Ormanın tüm ticari unsurları bir yana, aslında nefes almak için ihtiyacımız olan havanın, yeryüzü cenneti haline getiren o eşsiz doğanın varlığı bir kez daha içimizde sızı oldu. Aksaklıklar olsa da memleketimizi memleketi sayan insanlar, buradaki toprakları toprakları saydılar. Çok destek gördük. Destek olan, emeği geçen, acımızı acısı hisseden herkese bir kez daha teşekkür etmek istiyorum. Kadın girişimciler kurulumuzun çalışmalarını çok yakından takip ediyoruz. Her dönemi başarılı geçirdiğimizi söyleyebilirim ancak sanki bu dönem daha aktif, daha heyecanlı projeler ile karşımıza geliyorsunuz. Şeniz Başkanım başta olmak üzere il kadın girişimciler kurulumuza sizin huzurunuzda teşekkür etmek istiyorum.” ifadelerine yer verdi.
Oda Başkanlarının ardından söz alan TOBB KGK Başkanı Nurten Öztürk Gerçekten çok büyük bir felaket yaşadınız. Yaşanan afetlerde bir taraftan üzülürken bir taraftan da kenetlendik diye görüyorum. Biz insanlarımızın fedakar, cefakar, çalışkan olduğunu biliyorduk ama, yeni jenerasyonun bu özelliklerimizi ne kadar koruyabildiklerini bilmiyorduk. Gençlerimiz de en az bizim kadar bu ülkeye bağlı, bu ülkenin sorunlarıyla ilgilenen ve her karış toprağı için çaba harcayan, çekinmeden alevlerle mücadele edebilen çok çok değerli bir gençlik. Ne yazık ki, bu yaşananlar insanların neden olduğu felaketler. Küresel ısınma ile beraber, bundan sonra sık yaşayacağımız afetler zincirinin ilkini yaşadık şuanda. Şimdiye kadar gördüklerimiz bölük pörçük küçüklerdi. Küresel ısınmanın bu denli etkisini göstermesi ile beraber bundan sonra çok daha sık olacak orman yangınları, seller, belki depremler tetiklenecek ve bu afetleri hep birlikte yaşayacağız. Gördük kenetlenebiliyoruz, güzel çalışmaları birlikte yapabiliyoruz. Evet gördük, çok hazırlıksız yakalandık. Hiç olmayacakmış gibi düşündüğümüz şeyler yaşadık. Aslında hazır olması gereken kurumlarımızın da ihmallerini gördük. Organizasyon yetersizlikleri nedeniyle, biran önce sönmesi gereken yangınların söndürülemediğini, büyüdüğünü ve denizlere kadar dayanan, kendiliğinden sönen yangınların olduğunu gördük. Artık şunu bilmeliyiz ki bizler bugüne kadar, bildiğimizi düşündüklerimiz, klasik düşünme yöntemlerini terk etmeli, geleceğe yönelik yeni önlemler almalıyız. Yığılan yardımlar organizasyonsuz bir çalışmayla karşı karşıyaysanız yerine ulaşamayabiliyor. Hatta sorun yaratabiliyor. Biraz daha farklı tedbirler almak, biraz daha geleceğe yönelik çalışmalar yapmak zorundayız. Kadın girişimciler kurulu olarak bu konuda çalışmalar başlattık. Öncelikle yaşadıklarınızı ve durumunuzu yerinde görmek istedik. Tam olarak bize aktarılamayan konuları da görebilmek ve çözüm üretmek için buradayız. Kendi içimizde 2 platform oluşturduk biz TOBB Kadın Girişimciler Kurulu olarak. Birisi afet kriz yönetim platformu, diğeri de kalkınma, kalkındırma ve istihdam platformu. Çalışmalarımızı bu kapsamda sürdüreceğiz.” dedi.
Ziyarete ev sahipliği yapan KGK Muğla İcra Komitesi Başkanı Şeniz Mehtap Çahan ise yangın afeti kapsamında talepleri iletti. Ardından kurulun çalışmaları hakkında da paylaşımda bulunan Çahan şunları kaydetti: “İlimizde 29 Temmuz’da başlayan ve yaklaşık 15 gün süren orman yangınlarında yaklaşık 70 bin hektar ormanlık alanımızı kaybetmiş bulunmaktayız. Muğla’nın yüzölçümünün genişliği ve ilçeler arası mesafenin uzaklığı, bu mücadelenin oldukça uzun bir zamana yayılmasına sebebiyet verdi. Süreçte yaşanan tüm olumsuzluklara ve sonrasında karşılaştığımız tüm kötü manzaralara rağmen öncelikle şunun altını çizmek isterim ki Muğla hala eşsiz, Muğla hala cennet. Yaşanan büyük yangın afeti sonucunda yara alan tarım-gıda, hayvancılık, turizm ve orman endüstrisi kapsamında oluşturmuş olduğumuz durum raporunu ve bunun paralelinde çözüm önerilerimize değinmeden önce ilimizde faaliyetlerini sürdüren 14 kadın kooperatifinde ve okullarda bir hasar bulunmadığının bilgisini vermek isterim.”
Belirlenen çözüm önerilerini aktaran Çahan: “Öncelikle bölgemizde iklim krizine yönelik bir eğitim çalışması gerçekleştirilmesi son derece önem arz etmektedir. Ayrıca yine düzenlenecek afet yönetimi eğitimleri ile köy ve mahallelerde acil müdahale ekiplerinin oluşturulması, meydana gelebilecek doğal afetlerin büyümeden müdahale edilebilmesi açısından üzerinde durulması gereken bir husustur. Muğla çam balı ile ünlü bir il ve bu kapsamda hem Marmaris Çam Balı olarak hem de Muğla Çam Balı olarak tescil çalışmaları sonuçlanarak coğrafi işaretleri alınmıştır. Ancak üzülerek söylemek zorundayım ki yaşanan orman yangınları ile Muğla’da arıcılık büyük bir darbe aldı. Yok olan alanlarda sadece çam ağaçları değil, bölgenin bal ve arı ürünlerine nitelik kazandıran endemik bitki örtüsü (püren, harnup, sarmaşık vb. Bitkiler) büyük ölçüde yok olmuştur. Bu kapsamda,
- Arıcıların ekipman hasar tespitinin yapılması ve yok olan ekipmanların yerine konulmasına yönelik bir destek programının oluşturulması,
- Kaybolan ekosistemin yeniden canlandırılabilmesi için kalan orman alanlarından arıcılık sahası olmaya uygun olanlarının tespit edilmesi,
- Tespit edilen alanlarda basra aşılaması yapılması gerekmektedir.
Zarar gören besici ve köylülerin özel destek programına alınması üretimin devam etmesi amacıyla son derece önemlidir. Zarar gören zeytinlik alanların farklı amaçlarda kullanılmasını önleyecek şekilde, bölgeye has memecik zeytini fidanları dikilerek bölge halkına kazandırılması üzerinde hassasiyet gösterilmesi gereken bir konudur. Koronavirüs salgın sürecinde zaten çalışamayan ve kazanç elde edemeyen turizmcilerin, yangın felaketi ile “mevcut misafirlerinin bölgeyi büyük oranda terk etmeleri ve rezervasyon iptallerinin olması turizm sektörünü bütünü ile olumsuz etkilemiştir. Bölgenin en çok istihdam sağlayan sektörünün yangın felaketi ile son darbeyi alması işsizliğin de hızlıca artması ile sektörde yaşanan krizin topluma yayılmasına neden olacaktır. Bunun önüne geçilebilmesi amacıyla gelecek sezonda da sürecek olumsuz algının yok edilmesi için bakanlık seviyesinde yurt içinde, özellikle ve acil olarak yurt dışında reklam çalışması yapması; Ayrıca rezervasyon iptallerinin önüne geçilmesi için ya yasal düzenleme getirilmesi, turizm işletmelerinin hayatta kalabilmesi için son derece önem arz etmektedir. Son olarak yanan orman bölgelerinin imara açılmaması için özel koruma bölgesi ilan edilmesi gerekmektedir.” dedi.
Sunulan önerilerin ardından Muğla Kadın Girişimciler Kurulu olarak yapılan çalışmaların bilgisini de veren Başkan Çahan şunları kaydetti: “Hepimizi derinden sarsan, ancak birlik olunca ne kadar güçlü olduğumuzu bize bir kez daha gösteren büyük yangın afetinin ötesinde, TOBB kadın girişimciler kurulu Muğla İcra Komitesi olarak gurur ve mutluluk duyduğumuz bazı çalışma ve gelişmeleri paylaşmak istiyorum. TOBB ve Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB) öncülüğünde, Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) iş birliğinde hazırlanan 2019 yılı “81 İlde Türkiye’nin Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Karnesi”nde Muğla, 81 ilde “eğitime katılım”, “üretim faaliyetlerine katılım” ve “siyaset ve ekonomide temsil edilme” boyutlarında hazırlanan raporda en eşitlikçi il oldu. Bu başta kadın olarak bizleri, sonrasında kurullarımızı oldukça onurlandırdı. Çünkü toplumsal cinsiyet eşitliği biz kadınların, işte-evde her yerde üreten biz kadınların, en temel toplumsal talebi. Aslına bakarsanız bazı alanlarda bizlere uygulanan pozitif ayrımcılığı da istemiyoruz. Biz kadın ve erkek olarak, hayatın her alanında eşit şart ve standartlara sahip olmak istiyoruz. Sokakta yalnız başımıza dolaşırken korkuyla arkamızı kontrol etmek istemiyoruz. İşe alınırken 5 sene çocuk doğurmayacağımıza dair sözleşme imzalamak istemiyoruz. Kadınların sorunları ortak. Ulusal olarak yaşadığımız bu ortak sorunların temelden ortadan kalkması çok önemli. Ancak Muğla adına bu başarıya ulaşmak bizler açısından gurur verici. Biz de kadın girişimciler kurulu il icra komitesi olarak, bu başarıdan yola çıkarak iş dünyasında kadın erkek eşitliği ve iş dünyasında kadının başarısını gözler önüne sermek; bu konuda farkındalık yaratmak amacıyla Babalar ve Kızlar projesine start verdik. İş hayatında sıklıkla karşımıza çıkan babadan oğula mantığının aksine, yapılan başvurular doğrultusunda, Muğla özelinde, babasından devraldığı işi sürdüren, büyüten, geliştiren ve dönüştüren kadınlarımızı ön plana çıkartıyoruz. Projenin somut çıktıları arasında video film, kitap ve web sayfası gibi çalışmalar yer alacak olup, projenin sonunda -yalnızca bir babanın bile kızı ile ticari hayata adım atması, bizler için en büyük kazanım olacaktır.”
Heyet son olarak Muğla Ticaret Borsasını ziyaret ederek Başkan Hurşit Öztürk ile görüştü.
600