YEREL BASININ SORUNLARINA ÇÖZÜM ARANIYOR


Yerel Basının sorunlarına değinmek ve yapılabilecekler konusunda istişarede bulunmak, Oda – Basın ilişkilerini güçlendirmek amacıyla basın ziyaretleri düzenlendi. Menteşe’de faaliyette bulunan kurumlar, gazeteler, ajanslar ve cemiyetleri kapsayan ziyarette yerel ve küresel sorunlarla ilgili de istişarelerde bulunuldu.

Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) Yönetim Kurulu 10-11 Ekim tarihlerinde Menteşe’de faaliyet gösteren yerel basını ve ilgili kurum ve kuruluşları ziyaret etti. Basının sorunlarını öğrenmek, çözüm önerilerini değerlendirmek ve Oda – Basın ilişkilerini güçlendirmek amacıyla düzenlenen ziyarette, Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Karakuş, Başkan Yardımcıları Mustafa Ercan ve Mehmet Dişcigil, Oda Basın ve Halkla İlişkiler Personeli Duygu Tarımcıoğlu, Gamze Avcı ve Büşra Daloğlu yer aldı.

Ziyaretlerin ilk durağı Basın İlan Kurumu oldu. Yaklaşık 8 aydır Muğla’da görev yapan Basın İlan Kurumu Müdürü M. Ali Köseoğlu, Basın İlan Kurumunun kuruluş amacı ve faaliyetleri konusunda bilgi verdi. Köseoğlu, “Basın İlan Kurumu ilk olarak Türkiye’de 1961 yılında kuruldu. Muğla’da faaliyete geçme yılı 2014. Muğla basınının daha da gelişmesi için çaba sarf ediyoruz. Basının mevcudiyetlerinin birinci sırasını resmi ilanlar oluşturuyor. Muğla basını özel ilanlar konusunda çok avantajlı değil. Muğla ayrıca, gazete sayısı açısından Türkiye’de 5’inci sırada yer alıyor. Yerel basının büyümesi şehrin büyümesi ile paralel durumda. Bunun avantajlı bir hale dönüşmesi için şehrin dinamiklerinin birliktelik oluşturarak desteklenmesi gerekmekte.” dedi.

Muğla’da İstenen Tirajlar Yüksek

Yerel basının sorunlarını ele alan Başkan Karakuş, tirajlar konusuna değindi. Başkan Karakuş: “Bildiğimiz kadarıyla yerel basının mevcudiyetlerini koruyabilmeleri için ilçelerdeki gazetelerin 100 merkezdeki gazetelerin 500 tiraja ulaşması gerekiyor. Bu 500 tirajın 250’si abonelik 250’si bayi dağıtımı olarak sınırlandırılıyor. Ancak Muğla’nın gerçeklerini göz önünde bulundurursak bu tirajlar merkez gazeteler için oldukça fazla. Bugün Fethiye ve Bodrum gibi ilçelerimizin nüfusları Merkez nüfusumuzdan daha fazla. Bu nedenle onlar için 100 tiraj sorun olmayacaktır. Ancak merkezdeki 6 gazetenin varlığı ile günde 3 bin adet gazete satılması gerekiyor. Mevzuatta bu rakamlar yazıyor olabilir ancak Muğla’yı Konya veya Bursa gibi daha büyük nüfuslu illerle kıyaslayamayız. Bu tirajların düşürülmesi yada abonelik-bayi sınırlandırmasında değişiklikler yapılması gazetelerimiz için zaruridir. Bu hususta yapılması gereken bir şey varsa destek olmaya hazırız.” ifadelerine yer verdi. Başkan Karakuş ayrıca, halkın sesi olan gazetelerin mevcudiyetlerini sürdürebilmeleri adına şirketlerin, firmaların ve vatandaşların maddi manevi olarak destek vermeleri gerektiğinin altını çizdi.

Basın İlan Kurumunun ardından Basın Yayın ve Enformasyon İl Müdürlüğünü ziyaret eden MUTSO Yönetimini, İl Müdürü Cavit Okur ağırladı. Doğrudan Başbakanlığa bağlı olduklarını ifade eden Okur, gelen talepleri değerlendirmeye hazır olduklarını ancak gazetecilerin ne yazık ki kendi sorunlarına sahip çıkamadıklarına vurgu yaptı.

Muğla’nın En Köklü Gazetesi

Kurum ziyaretlerinin ardından Devrim Gazetesini ziyaret eden MUTSO Yönetimi, Gazete sahibi ve Başyazar Ünal Türkeş ile görüştü. Yılda iki kere basını yerinde ziyaret ettiklerini belirten Başkan Karakuş: “Gerçekleştirdiğimiz bu ziyaretlerde Oda ile Gazete arasındaki iletişimi güçlendirmek ve varsa soru ve sorunlara destek olmak istiyoruz. Bizlerden bir talebiniz varsa yardımcı olmak için her zaman hazırız.” dedi. Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Türkeş, “Bugüne kadar Muğla ticaret hayatının tek temsilcisi olan ve çalışmalarını takip ettiğimiz kurumunuzun çalışmalarını başarıyla sürdürmesini diliyorum. Kurumunuz çalışanları ile her zaman iletişim halindeyiz. Alakanız için teşekkür ederiz.” ifadelerine yer verdi.

Akbulut: “Haberler tekdüzelikten uzaklaşmalı.”

MUTSO Yönetiminin sonraki durağı Muğla Gazeteciler Cemiyeti oldu. Burada Cemiyet Başkanı Süleyman Akbulut ile görüşen MUTSO Yönetimi, öncelikle 7 Ekim Cuma günü Cemiyet tarafından gerçekleştirilen Basın Gecesi ve Ödül Töreni için tebriklerini iletti. Akbulut ise geceye ve yapılan çalışmalara verdiği destekler nedeniyle MUTSO yönetimine teşekkürlerini sundu. Sonrasında gazetelerin sorunlarına ilişkin gerçekleştirilen sohbette Akbulut şunları kaydetti: “Gazetelerimizin ve çalışanların elbette sorunları var. Ancak yerelde mevcudiyetlerini sürdürmek için mücadele veren gazetelerimizin fark yaratabilmesi ve daha okunabilir hale gelmesi gerekmekte. Haberlerde tekdüzelikten uzaklaşmak ve özel haberlere de yer vermek bu anlamda daha başarılı sonuçlar doğuracaktır diye düşünüyorum.”

Yenigün’de Gündem Piyasalar

Yenigün Gazetesinde MUTSO Yönetimini Gazete Sahibi Berkay Tokuç Bayrak ve Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Kazım Tokuç ağırladı. Oda olan ilişkiler ve iletişim konusunda herhangi bir sorun yaşanmadığını ve çalışmaları takip ettiklerini belirten Kazım Tokuç, piyasaların durumu ve turizmden beklentiler konusunda bilgi almak istedi. Başkan Karakuş şunları kaydetti: “Bu yıl Rusya’dan 4.5 milyon turist gelmedi. Diğer ülkelerden gelen turist sayısında da oldukça düşüş yaşandı. Bunun en önemli sebebi güvenlik. Dışarıdan bakıldığında Türkiye’de savaş var algısı oluştu. Savaş olduğu düşünülen bir ülkeye kim tatile gitmek ister ki? Bunlar nedeniyle bu yıl turizmde yaklaşık yüzde 40’lık bir düşüş yaşandı. Önceki yılla kıyaslandığında yüzde 15’lik bir düşüş zaten vardı. Hal böyle olunca pek çok otel bu yaz sezonunda faaliyete geçemedi. Faaliyete geçenler ise genellikle zarar uğradı. Ancak Rusya krizinden en çok etkilenen sektör tarım oldu. Önceden domatesin kilosu 3 liraya satılırken kasasını 1 liraya satamaz hale geldik. Ama sezon bir şekilde atlatıldı. Önümüzdeki yıl, hem hükümet tarafından en işletmeci tarafından bir takım önlemler alınarak daha iyi bir sürece girileceğini düşünüyorum.”

MUTSO Yönetiminin sonraki durağı Muğla Gazetesi oldu. Gazete İmtiyaz Sahibi Zübeyda Fellahoğlu ve Genel Yayın Yönetmeni ve Yazı İşleri Müdürü Mustafa İnci ile görüşen MUTSO Yönetimi Oda ile olan iletişim ve haber akışında her hangi bir aksaklık olup olmadığını ve basının sorunlarına yönelik Odadan bir beklenti olup olmadığını sordu. Mustafa İnci, MUTSO Basın Birimi ile her zaman sorunsuz olarak çalıştıklarını ve Basın Birimi ve Oda Yönetimi ile iletişimde hiçbir sorun yaşanmadığını kaydederek teşekkür etti. Sonrasında 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında başlayan OHAL süreci ve FETÖ soruşturması kapsamında kapanan gazeteler ve yaşanan sıkıntılara yönelik fikir alışverişinde bulunuldu. Fellahoğlu Oda projelerinin son durumlarına ilişkin bilgi aldı.

Muğla Haber’de Markalaşma Ön Planda

MUTSO Yönetimini Muğla Haber Gazetesi ziyaretinde Gazete İmtiyaz Sahibi İsmail Günay, Kurucu Ortak Türker Çermik, Yazı İşleri Müdürü Hüseyin Atılgan, Yazar ve Düzeltmen Tansel Coşkun ve Muhabir Tolga Madan ağırladı. Ziyaretin ana konusu Muğla’da markalaşma çalışmaları oldu. MUTSO’nun Coğrafi İşaretler konusunda çalışmalarını takip ettiklerini kaydeden Hüseyin Atılgan, yerel yöresel ürünlerin markalaşması ve geliştirilmesi konusunda yapılması gereken çalışmalar konusunda  Muğla’nın üzerine düşen görevi yapması gerektiğine vurgu yaptı. Tansel Coşkun ise Basın İlan Kurumunun tiraj konusundaki yaptırımının Muğla nüfusuna çok uygun olmadığını belirterek, abonelik konusunda verilen destekler nedeniyle MUTSO Yönetimine teşekkürlerini iletti.

Heyetin bir sonraki ziyaret durağı Büyükşehir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı ve CK Ajans Sahibi Cem Kaytan oldu. Keyifle geçen ziyarette Cemiyetin çalışmaları ve yakın zamanda gerçekleştirilmesi hedeflenen planlar konuşuldu.

Gazete Şah’ta heyeti ağırlayan isim Gazete Kurucusu Süleyman Şah Gökcan oldu. Gündeme ilişkin sohbetin gerçekleştirildiği ziyarette Gökcan, ziyaret nedeniyle teşekkürlerini iletti.

‘Direniş Ateşinin Yakıldığı Yer: Marmaris’

KG Medya’yı ziyaret eden heyeti Ajans Sahibi Kenan Gürbüz karşıladı. İkili ilişkilerin iyileştirilmesi adına yapılabilecek çalışmaların değerlendirildiği ziyarette, Kenan Gürbüz’ün kaleme aldığı ‘Direniş Ateşinin Yakıldığı Yer: Marmaris’ kitabı ve 15 Temmuz akşamı Marmaris’teki hareketleri saatleri yakından takip eden  Kenan Gürbüz’ün izlenimleri konuşuldu.

Hamle Gazetesini 11 Ekim Salı günü ziyaret eden MUTSO Heyetini Gazete İmtiyaz Sahibi Hayati Nizamoğlu, Yazı İşleri Müdürü Hafize Nizamoğlu Acar, Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Kadir Kürşat Tamer, Köşe Yazarı İsmail Atasever ağırladı. Ziyarette gündemi oluşturan konu 15 Temmuz darbe girişiminin sektörlere, turizme ve ekonomiye etkisi oldu. Başkan Bülent Karakuş, bu darbe girişiminin ve dış basında Türkiye’de savaş algısı oluşmasının turizme, tarıma ve dolayısıyla ekonomiye  zarar verdiğini belirterek şunları aktardı: “Ancak dün Rus Lider Putin tarafından imzalanan Türk Akımı Projesi ve yaş sebze meyvede kısıtlamanın kaldırıldığını duyurması bundan sonraki sürecin daha sorunsuz geçmesini sağlayacağını düşünüyorum.”

Muğla Basını Yemekte Buluştu

İki gün süren ziyaretlerin ardından Muğla Basını, MUTSO’nun düzenlediği yemekte bir araya geldi. MUTSO’nun faaliyet alanında yer alan ilçelerde görev yapan gazetelerinde davet edildiği geceye yaklaşık  60 kişi katıldı. MUTSO Yönetimi ve basın mensuplarının katıldığı gece keyifli anlarla sona erdi.

1801

Haber görselleri