MUĞLA’DA İSTİHDAM SEFERBERLİĞİ


Ülke genelinde başlatılan ‘İstihdam Seferberliği’ kapsamında MUTSO ev sahipliğinde, Muğla Valisi Amir Çiçek’in katılımıyla bir toplantı düzenlendi. Muğla Odaları ve STK’ları adına toplantıya yaklaşık 130 kişi katılırken, Vali Çiçek, “Başlatılan istihdam seferberliğine destek olun ve daha çok eleman çalıştırın. Devlet de size destek olsun.” dedi.

Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO), ülke genelinde başlatılan ‘İstihdam Seferberliği’ kapsamında bir toplantı düzenledi. 27 Şubat Pazartesi günü, 130 Oda ve Sivil Toplum Kuruluşu (STK) temsilcisinin katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda Muğla Valisi Amir Çiçek’te yer aldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan MUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Karakuş öncelikle TOBB’un akreditasyon sistemi hakkında bilgi verdi. Karakuş: “TOBB Akreditasyon sistemi kapsamında, 26 Oda ve Borsa daha 5 yıldız kapsamına girmeye hak kazandı. Reel sektör için hizmet üreten ve sunan merkezler haline geldiler. Proje üretiyorlar, yurtdışına açılıyorlar, reel sektöre işin hakkını vererek kanaat önderi oluyorlar. İşte 5 yıldızın manası da burada gizli. Bugün 5 yıldızlı olan oda ve borsalarımız, hizmet kalitesi anlamında, Londra’daki, Paris’teki, Berlin’deki oda ve borsalar seviyesine ulaşmış durumda. Onlar üyelerine hangi standartta hizmet veriyorsa, bu oda ve borsalar da, minimum aynı seviyede hizmet veriyorlar. Yani dünya standartlarında çalıştıklarını belgelemiş oluyorlar. TOBB olarak iş ve yatırım ortamını iyileştirmek üzere, hükümetle paylaşılan birçok konu hayata geçirildi. Tüm bu gelişmeleri olumlu ve gelecek için umut verici görüyoruz. İnşallah 2017’de reel sektör için belirsizlik yerine umut hakim olacak. Bu zor günlerde reel sektörün yanında olduğunu gösteren devletimize de teşekkür ediyoruz. Oda ve borsa camiası olarak, ülkemizin gücüne ve özel sektörümüzün dinamizmine yürekten inanıyoruz. Atılan tüm bu adımların ekonomiye yansıması için, üstümüze düşen her sorumluluğu yerine getirecek, daha çok çalışmaya, üretmeye devam edeceğiz. Bunun ilk adımını, sıkıntılı günler geçiren KOBİ’lerimize, finansa ulaşma noktasında çok önemli bir projeyle attık. Nefes kredisi ile KOBİ’lerin, yüksek faiz baskısından bir nebze olsun kurtulmasını ve nefes almasını istedik. 81 ildeki oda ve borsalarımız bu projede büyük bir inisiyatif üstlendi. Onların da destekleriyle 5 milyar liralık taze kredi hacmine ulaştık.”

İstihdam kapsamındaki çalışmalara da değinen Başkan Karakuş, şunları kaydetti: “İstihdam alanında önemli adımlar attık. Son 10 yıl itibariyle ülkemiz 7 milyon kişiye ilave istihdam sağlamış durumda. Demek ki ortalama her sene 700 bin kişi istihdam sağlıyoruz. Hedefimiz, istihdam seferberliğiyle, bu kapasiteyi 2 katına çıkarmak. Bugüne kadar istihdamda en önemli sıkıntılardan biri istihdam üzerinde vergi ve SGK primi gibi maddi yüklerdi. Yapılan düzenlemelerle yeni istihdamda işveren yükü hafifletildi. Bu da büyük bir avantaj diye düşünüyoruz. Ekonomide yaşanan sıkıntılar birlik olarak aşılabilecektir. Çünkü bu millet varsa, bu ülke varsa, biz de varız. Buradan sizin aracılığınız ile özel sektörümüze sesleniyorum. Türkiye’nin geleceğine sen de en az +1 istihdam sağla. Çünkü söz konusu olan sadece bir ekonomik veya sosyal bir olay değil. Aynı zamanda ülkemizin güvenliği ve istikrarı meselesidir. Nasıl ki 15 Temmuz hain darbe girişimi sonrasında ülkemiz, milli bir mücadeleye giriştiyse, özel sektörümüz de 2017’de istihdam yarışı yapmalı. Şu an 81 ilde valilerimiz başkanlığında Odalarımızda, Borsalarımızda ve Organize Sanayi Bölgelerinde koordinasyon ve bilgilendirme toplantıları hızla başladı, başlayacak. Camia olarak kendimizi geliştirmeye devam etmemiz büyük önem taşıyor. Camiamıza yakışan kalitede ve aktif çalışmamız gerekiyor. Çünkü bizim en büyük zenginlik kaynağımız, toprağın altındaki taşlarda değil, üstündeki başlarda. Yani girişimcilerimiz, tüccar ve sanayicilerimiz.”

Başkan Karakuş’un ardından kürsüye gelen Vali Amir Çiçek, “Söyleyeceğim sözleri hiç dolandırmayacağım. Ben dobra konuşurum. Sizler normalde bazı projelere, futbol kulübüne veya bir okula bağışta bulunmanız için çağrılırsınız. Bu sefer biz sizden istemiyoruz. Bu kez biz size destek veriyoruz. Bu desteği siz değerlendirin istiyoruz. Başlatılan istihdam seferberliğine destek olun ve daha çok eleman çalıştırın. Devlette size destek olsun. Sizlerin mutluluğu bizlerin mutluluğu demektir. Valilik olarak bizim işimiz sadece asayişi sağlamak değil. Biz Muğla’ya her konuda katkı sağlamak için çalışıyoruz. Özellikle ekonomiyi güçlendirmek için tüm ekibimizle birlikte hareket ediyoruz. Sizler için İŞKUR aracılığı ile işçi sınıfının kalitesini arttırmaya çalıştık. İşbaşı eğitim programı ile kaliteli eleman yetiştirmek için uğraşıyoruz. Sizlerin hem Muğla, hem de ülkemiz adına projeye destek olacağınıza inanıyorum.” dedi.

Konuşmaların ardından kürsüye gelen İŞKUR İl Müdürü İlyas Sarıyerli, 9 Şubat Perşembe günü yayınlanan 687 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname hakkında açıklamalarda bulundu. Sarıyerli şunları kaydetti: “Firmalar, 31.12.2016’daki çalıştırdığı çalışan sayısına ek olmak kaydıyla, İŞKUR’a açık iş talebinde bulunmuş olan kişileri istihdam ettiği takdirde 2017 sonuna kadar işçinin SGK primi, damga ve gelir vergisi İŞKUR tarafından ödenecek. Toplamda 773 liraya tekabül eden bu ödemeler işverenleri oldukça rahatlatacak. Yapılacak istihdam konusunda bir kontenjan sınırlaması yok, ihtiyaç doğrultusunda dilendiği kadar personel alımı yapılabilir. Tek koşul, işe alınacak olan kişinin geçmişe dönük en az 3 aylık süreyle işsiz olması gerekmektedir.”

1214

Haber görselleri