KADIN GİRİŞİMCİLER MUĞLA’DA


TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Ege Bölge Toplantısı MUTSO ev sahipliğinde Muğla’da gerçekleştirildi. Başkanlığını Kadın Girişimciler Kurulu İl İcra Komitesi Başkanı Dr. Aslı Karataş’ın gerçekleştirdiği toplantıya, Muğla ilçeleri başta olmak üzere, Aydın, Denizli, Manisa, İzmir, Burdur, Afyon, Kütahya, Uşak’tan kadın girişimciler katıldı.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Kadın Girişimciler Kurulu (KGK) Ege Bölge Toplantısı, KGK Muğla İl İcra Komitesi organizasyonuyla Muğla’da gerçekleştirildi. Koordinatör Oda Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) ev sahipliğinde, 15 Ekim Cumartesi günü gerçekleştirilen toplantıya, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve MUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Karakuş, Muğla Milli Eğitim Şube Müdürü Veli Bozkurt, KGK Ege Bölge Başkanı Esen Türker, KGK Muğla İl İcra Komitesi Başkanı Dr. Aslı Karataş, MUTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları Mustafa Ercan ve Mehmet Dişcigil, Genç Başarı Vakfı Genel Müdürü Seçil Çelebi ve TOBB Girişimcilik Müdürlüğü Uzman Yardımcısı Oğuz Vural başta olmak üzere Ege İlleri KGK İcra Komiteleri Başkanları ve üyeleri katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştirmek üzere kürsüye gelen Muğla İl icra Komitesi Başkanı Dr. Aslı Karataş, girişimciliğin ülke ekonomisinin büyümesi ve kalkınması için en temel lokomotif olduğuna vurgu yaparak şunları kaydetti: “Bugün burada temel amacımız, TOBB Kadın Girişimcilik Kurulunun temel hedeflerinden biri olan girişimcilik kültürünü yaygınlaştırmak ve bunun için gerekli sinerjiyi yaratmak. Girişimcilik, bir ülke ekonomisinin büyümesi ve kalkınması için en temel lokomotiftir. Bu lokomotifin vazgeçilmez parçalarından biri de elbette kadınlardır. Halihazırda zaten üreten ve ekonomik değer yaratan kadınların ve kadın emeğinin verimli bir şekilde ekonomiye entegre edilmesi için girişimcilik kültürlerinin kadınlara yönelik etkin bir şekilde işlenmesi gerekir. Aslında kadını, erkeği, genci tüm bireylerin kendi potansiyellerini keşfettiği ve ürettiği sürece kendine, çevresine ve akabinde ülkesine katkı sağlayacağı kesindir. Bugün burada potansiyelini keşfetmiş, üreterek ekonomik değer yaratmış, zorluklarla mücadele etmiş ve başarmış kadınlar olarak bulunmaktayız. Bizlerin en temel görevi, bizlerden sonra bu yolda yürüyeceklere ışık tutmak, teşvik etmek ve rol model olmaktır.”

Karataş’ın ardından kürsüye davet edilen Ege Bölge Başkanı Esen Türker birlik ve beraberlikten duyduğu mutluluğu dile getirerek, “İlk olarak bölge toplantılarını yapmaya karar verdiğimizde çok fazla soru işaretimiz vardı. ‘Yapabilir miyiz? İllerden katılımı sağlayabilir miyiz?’ konularında endişelerimiz vardı. Ancak bugün burada bu toplantılarının beşincisini gerçekleştiriyoruz ve bu bizim için büyük bir mutluluk. Ev sahipliğini gerçekleştiren Muğla Kadın Girişimciler Kurulumuza, Muğla Ticaret ve Sanayi Odamıza ve tüm Ege illeri Kadın Girişimci Kurulu üyelerimize teşekkürlerimi sunuyorum.” ifadelerine yer verdi.

KGK Ege Bölge Başkanı Esen Türker’in ardından kürsüye gelen TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve MUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Karakuş, Kadın Girişimciler Kurulunun kurulduğu 2007 yılından bu yana yoğun bir çalışma süreci içinde olduğunu ve bugün 81 ilde 6 bin 405 üyeye ulaştığını belirterek “Türkiye’mizin en geniş kadın girişimci ağını oluşturmaktadır.” dedi. Başkan Karakuş şunları kaydetti: “Türk özel sektörünün çatı kuruluşu olan Birliğimizin öncelikli görevleri arasında girişimciliğin geliştirilmesi yer almaktadır. Bu kapsamda; Girişimcilik adına gerçekleştirdiğimiz çalışmalar ile; hem yerelde hem de ulusal düzeyde girişimcilik ekosisteminin gelişmesine gayret ederken; bir taraftan da Ülkemizin küresel bir girişimcilik merkezi haline gelmesini hedefliyoruz. Küresel yatırımcıların ve girişimcilerin dikkatini Türkiye’ye çekecek faaliyetler sayesinde ülkemizin bu konuda bir hab haline gelmesi, girişimcilik fikirlerinin hayata geçmesi, yeni şirketlerin kurulması ve ülkenin zenginleşmesi önceliklerimiz arasında yer almaktadır. Bu amaçlarla yola çıkarak kurulan TOBB Kadın Girişimciler Kurulu, ülke nüfusunun yarısını oluşturan kadınlarımızın da girişimciliğe özendirilmesi, kadın girişimci sayımızın artırılması için başarılı çalışmalara imza atmıştır. Kendi alanlarında başarılı, profesyonel rol model kadın girişimciler ile bir dizi etkinlik gerçekleştirmiş ve 7 bölgede 7 ilde, Samsun, Adana, Edirne, Şanlıurfa, Van, Aydın ve Isparta’da Türkiye’nin Girişimci Kadın Gücü Buluşmaları gerçekleştirilmiştir. Bu konuda yaptıkları çalışmalardan dolayı Birlik Başkanımıza, Kadın Girişimciler Kurul Başkanı Evrim Aras’a, ve Kurulun değerli üyelerine çok teşekkür ederim.”

TOBB Kadın Girişimciler Kurulunun yapmış oldukları çalışmalara değinen Başkan Karakuş, “8 Mart Dünya Kadınlar günü nedeniyle Denizli’de, Türkiye’nin 81 ilinden gelen 400 girişimci kadının katılımları ile, Girişimci Kadınlar Zirvesi gerçekleştirilmiştir. Zirveye katılan girişimci kadınlar Türkiye’de Kadın Girişimciliğin önündeki tüm sorunları çözüm önerileri ile birlikte tartışma ve dönemin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanına iletme fırsatı bulmuşlardır. Türkiye’nin ilk Sanayici Kadın Çalıştayı da Birliğimiz öncülüğünde İstanbul’da düzenlenmiş ve ülkemizde ilk defa sadece sanayici kadınların sorunlarını ve çözüm önerilerini belirlemişlerdir. Ekim ayı içerisinde de Birliğimiz liderliğinde, Birlik Başkanımız Sayın M. Rifat Hisarcıklıoğlu ve TOBB Kadın ve Genç Girişimciler Kurullarının katılımları ile, TOBB Startup İstanbul etkinliğini gerçekleştirdik. TOBB Startup İstanbul etkinliği 60’dan fazla ülkeden 4.000’e yakın katılım gerçekleşti. Katılımcıların yüzde 80’i yabancı yatırımcı ve startup’lardan oluşuyordu. Önümüzdeki yıllarda da Birliğimiz liderliğinde gerçekleştirilecek bu etkinlik ile küresel ölçekte İstanbul’u girişimciliğin merkezi haline getirmek istiyoruz. Girişimcilik konusunda farkındalığı artırmak amacıyla tüm dünyada 160’ı aşkın ülke ile eş zamanlı kutlanan Global Girişimcilik Haftası kapsamında, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği öncülüğünde, TOBB Kadın ve Genç Girişimci Kurulları tarafından 2011 yılından bu yana her yıl Kasım ayında İstanbul’da Geleceğin Gücü Girişimciler G3 Forum gerçekleştiriyor. Bu yıl da 6’ncısını gerçekleştireceğiz. Girişimciliği özendirmek ve girişimcilik konusunda farkındalık yaratmak amacıyla İstanbul’da Suada’da düzenlenen Geleceğin Gücü Girişimciler Forum’u Anadolu’ya taşıma düşüncesinden hareketle, g3 Forum Anadolu’nun, Türkiye’nin yedi bölgesinde, her bölge için belirlenen bir ilde gerçekleştireceğiz. Bu çerçevede, ilk etkinliği Kayseri’de ‘g3 Forum Kayseri’ olarak, ikincisi ise, ‘g3 Forum Trabzon’ adı ile Trabzon’da gerçekleştirdik.” dedi.

Başkan Karakuş son olarak, “Ege Bölgesi, kadın istihdam oranının yüksek olduğu illere sahip. Kadın istihdamının yüksek olması, kadın girişimciliğinin artması açısından da önemli bir avantaj. Bu açıdan bölgede yapılan bu toplantıları oldukça önemsiyor ve yerelde yaratılan sinerji ile ülke genelinde kadın girişimciliğin iyi bir ivme kazanacağına inanıyorum. Bu noktada da size ve sizin yaptığınız işlere inancım tamdır. Bu toplantıdan çok kıymetli görüş ve önerilerin çıkacağını düşünüyorum ve başarılı çalışmaların devamını temenni ediyorum.” ifadelerine yer verdi.

Açılış konuşmalarının ardından TOBB Girişimcilik Müdürlüğü Uzman Yardımcısı Oğuz Vural, TOBB organizasyonunda gerçekleştirilen Startup ve Forum etkinliklerinin kapsamları, çalışmaları, başvuru süreçleri ve sonuçları hakkında bilgi verdi.

Sol olarak Genç Başarı Vakfı Genel Müdürü Seçil Çelebi söz aldı. Genç Başarı Vakfının amacının çocukları ve gençleri profesyonel hayata hazırlamak olduğunun altını çizen Çelebi, TOBB işbirliğinde gerçekleştirilen çalışmaları aktardı ve şunları kaydetti: “Birinin istihdamı olabilirsin yada o istihdamı sen oluşturabilirsin.”

Muğla Kadın Girişimciler İl icra Komitesinin düzenlemiş olduğu program doğrultusunda, katılımcılar konser ve defile ile buluşturuldular. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öğretim elemanları tarafından gerçekleştirilen müzik dinletisi ve Altın Eller Derneğinin düzenlemiş olduğu Muğla’nın Mirası konulu defile ile keyifli dakikalar geçirdiler.

2033

Haber görselleri