400 İŞADAMI KATAR’DA BİR ARADA


TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu başta olmak üzere  ve MUTSO Başkanı Bülent Karakuş’unda aralarında bulunduğu TOBB Heyeti, Katar’da gerçekleştirilen 2’nci KOBİ’ler Konferansına katıldı.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Karakuş başta olmak üzere Oda ve Borsa Başkanlarının yer aldığı heyet 16 Ocak tarihinde Katar’a gitti. Heyet, Katar’ın Başkenti Doha’da düzenlenen 2’nci KOBİ’ler Konferansında yer alırken Hisarcıklıoğlu burada bir konuşma gerçekleştirdi. Hisarcıklıoğlu: “Sizde para var, bizde girişimci ruh var. Bu iki ruhu birleştirelim, Made in Katar markası ile Türkiye-Katar ortaklığını bütün dünyaya kabul ettirelim.” dedi.

Katar Ticaret ve Sanayi Odası ile pek çok platformda büyük bir uyumla çalıştıklarını anlatan Hisarcıklıoğlu, Katar ile ortak çalışmaları daha ileri boyutlara taşımaya da kararlı olduklarını söyledi. İş birliği anlaşması imzalayarak iki ülke ilişkilerinin artırılabileceğini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, konferans için Türkiye ve Katar’dan her biri kendi sektörünün yıldızı olan 400 iş insanının bir araya geldiğini ifade etti. Konferans kapsamında 7 ana sektörde ikili iş görüşmeleri yapılacağını bildiren Hisarcıklıoğlu, bu buluşma ile geleceğe dönük kazançlı ortaklıklar kurulacağına işaret etti.

Hisarcıklıoğlu, Türkiye-Katar arasındaki ilişkilerin son yıllarda çok önemli bir noktaya geldiğini vurgulayarak, şöyle devam etti: “Bundan 15 yıl önce Katar’dan Türkiye’ye gelen 600 kişi geliyordu 1 yılda. Şimdi bu rakam yılda 36 bin oldu. 15 yıl önce karşılıklı ticaret hacmimiz sadece 15 milyon dolardı. Bu rakam 50 kat artarak 700 milyon dolara ulaştı. 15 yıl önce ülkemizde yatırım yapan Katar sermayesi sadece 1 milyon dolardı. Bu rakam da 1 milyar dolara ulaştı. Yine 15 yıl önce Türk firmalarının Katar’da adı geçmezken bugün itibarıyla firmalarımız Katar’da 14 milyar dolarlık proje üstlendiler. İş adamlarımız burada önemli yatırımlar da yapmaya başladılar. İşte kısmetse bugün bir Türk hastanemizin açılışını yapacağız. Bunlar aslında müthiş rakamlar, çok önemli gelişmeler ama emin olun şu anda işin daha başındayız. Asıl büyük işleri, büyük iş birliğini bundan sonra yapacağız. Son dönemde Katar’ın ülkemize yaptığı büyük yatırımları ve Türk müteahhitlik firmalarına sunduğu fırsatları memnuniyetle karşılıyoruz. Şimdi bunun çok daha ötesinde işler yapmak istiyoruz.”

Güçlerimizi Birleştirelim Made in Katar Markasını Oluşturalım

Türkiye’nin özel sektör eliyle büyüyen, girişimci bir ülke haline geldiğini söyleyen Hisarcıklıoğlu, “Gelin güçlerimizi birleştirelim. Bizde büyük bir tecrübe ve girişim gücü var. Katar’da bizde olmayan en büyük şey sermaye girişimi ve ucuz enerji. Projeleri bir araya getirelim. Sizde para var, bizde girişimci ruh var. Bu iki ruhu birleştirelim, Made in Katar markası ile Türkiye-Katar ortaklığını bütün dünyaya kabul ettirelim.” ifadelerine yer verdi.

Hisarcıklıoğlu, “Bu adım atılırsa, Türkiye ile Katar arasındaki ticareti güçlendirecek en önemli işlerden biri yapılmış olacak. Ticaretimiz sınıf atlayacak. Türkiye olarak biz bu işi hemen bitirmek istiyoruz. Körfez ülkelerinden de aynı yaklaşımı bekliyoruz. İkincisi de İslam ülkeleri arasındaki Tercihli Ticaret Anlaşması olan TIPS-OIC’i hayata geçirmemiz lazım. Anlaşmanın yürürlüğe girmesi için çok küçük bir adım kaldı. Körfez Ülkeleri, taviz listelerini güncellerse, anlaşma yürürlüğe girecek. Burada da Katarlı dostlarımızın öncülük yapmasını bekliyoruz.”

Konuşmaların ardından Hisarcıklıoğlu ve Al Sani, TOBB-Katar Sanayi ve Ticaret Odası İşbirliği Anlaşması’nı imzaladı.

1658

Haber görselleri